Släpkärran som inte fanns! (Eller: Den bokade släpkärran försvinner, men ingen tycker att det är konstigt, det är väl ändå lite märkligt!)


Denna händelse inträffade den 1 maj 2019 och vi är på IKEA för att inhandla nya resårmadrasser! En släpkärra hade bokats via hemsidan redan dagen innan och när resårmadrasserna väl var inhandlade och klara för hemfärd, försöker jag att logga in på appen för att aktivera lånet.  Men då fungerar först inte Bluetooth-funktionen, vilket krävde en omstart av telefonen och sedan var inte själva servern kontaktbar, men efter ett antal nya försök kom jag dock till slut in i systemet och nu kunde jag äntligen försöka registrera mig i appen och aktivera lånet av släpkärran.

Men hur jag än bar mig åt, fick jag hela tiden upp meddelandet:

Det finns inga släpkärror tillgängliga just nu, försök senare igen”!

Vad är nu detta? Varför fungerar det inte?

Idiotisk app! Det stod ju flera släpkärror där ute, men varför är inte dessa registrerade i systemet? Satans mongosystem!

Helt otroligt, trots att jag hade bokat redan dagen innan och betalat bokningsavgift och trots att starttiden för mitt lån nu hade passerats och trots att det stod totalt fyra släpkärror på platsen, fanns det ändå ingen släpkärra över till mig! Detta är fan i mig inte sant…

Det finns inga släpkärror tillgängliga just nu, försök senare igen”.

Helvete, nu börjar svetten rinna och pulsen stiger…

Men, varför fungerar det inte?

Nu stod vi där som två fån med våra resårmadrasser som vi inte kunde få hem, trots att vi hade bokat släpkärra och gjort allt det som man skulle, men ändå fungerar det inte… Det var då själva… ARGHHHHH!

Jag krånglade med appen i ytterligare några minuter och gjorde flera fruktlösa försök, men det gick inte att aktivera, för det fanns ju inga släpkärror inne enligt appen, och gång på gång fick jag svaret:

Det finns inga släpkärror tillgängliga just nu, försök senare igen”!

MEN VARFÖR FUNGERAR DET INTE?

VARFÖR KRÅNGLAR DET NÄR JAG GÖR EXAKT SOM MAN SKA?

VARFÖR BLIR DET FEL?

Helvete i kvadrat och kubik, med Pythagoras sats och allt!

Det står ju för satan fyra släpkärror där ute på parkeringen och väntar, ändå finns det ingen kärra att låna? Vad är det som händer egentligen, är jag med i dolda kameran, eller vad…?

Grrrrr…

Underbart med automatiska bokningssystem som helt plötsligt inte fungerar! Men det beror säkert någon medfödd bugg i mitt nervsystem som får sådana här saker att krascha.  Det är ju inte första gången i mitt liv som datorer, elektronik och nätverk av alla dess slag, helt plötsligt börjar krångla eller säckar ihop i min närhet. Jag vet ju sedan tidigare att jag stör ut gammaldags analoga radio- och tv-sändningar med min kropp! Jo, så är det!  Det räcker att jag råkar närma mig en vanlig transistorradio, för att sändningen ska störas ut och det börjar brusa…

Förmodligen är det samma egenskap som nu även har fått detta elektroniska bokningssystem att krascha, det är alltså mitt eget fel, på något sätt. Jag är alltid elefanten i rummet, det svarta hålet i galaxen, eller bara den komponent som alltid får bägaren att rinna över, eller som får grenen att brista! Det är alltid mitt eget fel och jag har bara mig själv att skylla, visst är det så… eller? Det känns så i alla fall!

Med vetskapen om att det alltid kan bli bra mycket värre, går jag sedan med raska steg in mot kundtjänsten. Men jag hade nästan förväntat mig att någonting sådant här ändå skulle kunna hända, varför undrar ni säkert då? Vis av erfarenhet över att det alltid brukar bli så här, jo alltid! Det brukar ju alltid hända något oväntat, vilket i och för sig brukar vara väntat, om ni förstår… Det oväntade är ofta det samma som min trogne följeslagare Mr Murphy…

Den första människa som jag får tag i kundtjänsten kan givetvis inget om detta (och vad hade jag förväntat mig egentligen?) och vet inget om någonting alls egentligen (precis som det alltid brukar vara), men hon ska ändå senare, ska det visa sig, bli den som är spindeln i nätet gällande personalen i kundtjänsten! Tyvärr, borde jag ju säga, eftersom hon kommer, ska det visa sig, att komplicera och fördröja allting genom sitt förvirrade ledarskap. Eller rättare sagt, på grund av sin bristande ledarskapsförmåga…

Hon ska nu i alla fall försöka hjälpa mig att fylla i uppgifterna i appen, trots att jag redan hade gjort detta korrekt sedan tidigare, men hon lyckas nu givetvis radera allt det som jag redan hade skrivit in. Suck och pust!

Men efter att hon försökt knappa in bokstäverna i mitt regnummer på ett felaktigt sätt, typ tre gånger i rad, och trots att jag står bredvid och bokstaverar, bokstav för bokstav, går det inte speciellt bra och hon ger upp. För det spelar ingen som helst roll att jag försöker få henne att skriva korrekt, för hon kom aldrig längre än till den tredje bokstaven i registreringsnumret som ska vara ett B, vilket hon av någon anledning inte kunde skriva. Hon skrev Z istället för B, och trots att jag säger till henne att hon felaktigt hade skrivit ett Z istället för ett B, men hon fattade hon inte vad jag menade… BBBBBBBBBBBBBBBB…! Nej, det blev bara för mycket för henne!

Till slut fick jag själv fylla i uppgifterna och då blev det ju givetvis korrekt omgående, men sedan kunde hon ju bara konstatera att det jag hade sagt, från allra första början, stämde, när följande meddelande visade sig igen…

”Det finns inga släpkärror tillgängliga just nu, försök senare igen”!

Varje gång man försökte aktivera bokningen i appen, kom samma irriterande konstaterande om att inga släpkärror finns tillgängliga, upp! Ett idiotsystem och en idiot-app i perfekt haverisymbios!

Men visst, allting är bara bra, tills det inte fungerar och då är det ju inte lika bra längre, då är det istället bra dåligt som vi ibland säger här på Sveriges framsida!

Men tillbaka till handlingen igen … och när jag frågade varför det inte fanns någon släpkärra till mig, trots att jag hade bokat korrekt dagen innan, fick jag till svar att en kärra hade dubbdäck, att en annan hade fel på bromsarna och att en tredje hade fel på säkerhetsvajern. Vilket knappast var svaret på min fråga, men hon kanske inte förstod min komplicerade frågeställning? Jisses!

Men informationen gällande de spärrade släpkärrorna stod inskrivet i deras datasystem med inristad eldskrift, och när jag undrade varför systemet överhuvudtaget bokar släpkärror som är spärrade i systemet, förstod hon nog inte riktigt vad jag egentligen menade, för släpkärrorna var ju spärrade, det stod ju i systemet. God dag yxskaft i kvadrat!

Ibland undrar man ju hur folk är funtade, eller om de bara står och driver med mig, men för att få jobba i en kundtjänst, krävs säkert följande kompetens:

  1. Du ska inte förstå någonting!
  2. Du ska inte kunna greppa frågeställningar som innehåller mer än en enda komponent!
  3. Du ska kunna svara på frågor som aldrig har ställts!
  4. Du ska kunna undvika att svara på frågor som har ställts!
  5. Du ska försöka lösa problem som ännu ej har uppkommit!
  6. Har inte problemen uppkommit, så skapa dem omgående!
  7. Lös för gud skull inte grundproblemet, för då kan du inte lösa alla andra följdproblem!
  8. Låt kunden vara den som kommer med förslag på lösningar, men ta äran själv!
  9. Blanda gärna in fler personer i problemet, för ju fler som rör i grytan, desto godare blir soppan…
  10. Ta aldrig ansvar för någonting, det är alltid någon annans fel… etc. etc.

Suck!

Men hon ropade nu till sig två andra personer som även de fanns i kundtjänsten, men dessa kunde ju lika lite om det hela som hon själv, men hon ville nu också komma i kontakt med ytterligare en kvinna som tydligen jobbade på IKEA, för hon kunde säkert lösa problemet, men hon var inte där, utan hon var någon annanstans, kanske ute och körde bil eller något likande, hon var i alla fall inte där. Denna oanträffbara person var tydligen sakkunnig, en chef, eller något annat, men oavsett vilket, gick hon inte att nå!

Här kändes det dock som om min livlina brast lite grann för stunden! För hur skulle jag nu kunna få ordning på detta?

Men då skickar kundtjänstkvinnan ut de båda kundtjänstkillarna för att kontrollera om kärran med dubbdäck, verkligen hade dubbdäck monterat, eller inte? Förmodligen skulle de titta på varsitt däck, eftersom de behövde vara två stycken för uppdraget. Jag förstod inte riktigt upplägget på det hela, men förstod ändå att detta skulle ta sin tid att får ordning på…

Pust!

Under tiden interagerade kundtjänstkvinnan med en annan kundtjänstkvinna, utan att detta ledde till någonting överhuvudtaget, men nu var i alla fall nästan hela kundtjänstens personal involverade i mitt problem, trots att många andra kunder väntade på sin hjälp. Men eftersom jag och mina problem ofta är väldigt resurskrävande, blir det ofta så här!

De två killarna kom nu tillbaka och meddelande att det faktiskt var dubbdäck på släpkärran!

Bra! Var kundtjänstkvinnans kommentar till det hela, och helt plötsligt ansåg hon att spärren på släpkärran kunde avaktiveras, samtidigt som jag med stor tydlighet framförde att jag inte ville köra iväg med en släpkärra försedd med dubbdäck!

Vad är det som händer?

Och varför har man ens dubbdäck på en släpkärra den 1 maj?

Minst tre gånger framförde jag mitt mantra om att jag inte kan köra iväg en släpkärra försedd med dubbdäck, jo rent konkret hade det ju fungerat i praktiken, men hade genererat böter vid en poliskontroll, och det kändes inte alls speciellt lockande att riskera böter bara för att andra inte sköter sina grejor som de ska!

De båda kundtjänstkillarna försökte även de få kundtjänstkvinnan förstå att man inte kunde släppa denna släpkärra med dubbdäck och jag började nu irriterat fundera över varför kundtjänstkvinnan inte förstod vad vi sa till henne? Hade hennes båda hjärnceller hamnat i konflikt med varandra, eller vad är det som händer?

Eller var hon genuint dum i huvudet eller bara oförmögen att lyssna på andra personer? Kanske var hon helt oförmögen till att tänka logiskt, eller tappade hon bara all förmåga vid stressiga situationer? Oavsett, var hon ju den perfekta kundtjänstmedarbetaren med alla dessa egenskaper, men för mig som kund, var det ju mindre bra…

Medan jag stod och undrade över detta, kom hon helt plötsligt loss från sin mentala låsning och kom på att hon inte kunde släppa släpkärran pga dubbdäcken… Nu verkade som hon hade kommit på något som alla vi andra hade missat! Halleluja, ett ljus i mörkret! Vi andra suckade bara tungt!

Det var då jag, högt och ljudligt, spontant undrade hur i helvete jag skulle få hem mina resårmadrasser? Jag svor förmodligen inte, men andemeningen i min fråga var ändå densamma!

Då började de svamla om något jag inte riktigt förstod innebörden i, men det gjorde de förmodligen inte de själva heller? Men jag var nu mycket verbalt tydlig med att jag hade bokat en släpkärra dagen innan, just för detta ändamål, och när jag ska hämta kärran, så fanns det ingen kärra! Hur kan man överhuvudtaget boka kärror som inte är tillgängliga, det ska ju inte gå? Detta undrade jag, med stor känsla i rösten (irritation)!

Vet inte om de förstod själva essensen i min fråga, men de förstod ju i alla fall att jag nu var rejält irriterad…

Men se där (wow!), nu hittade man ändå icke spärrad släpkärra i systemet och då såg jag trots allt en liten ljusning där i mörkret. Kanske skulle det hela lösa sig nu?

Men just denna släpkärra kunde jag ju inte få, för den var ju bokad till klockan tre av någon annan, får jag då veta!

Vadå, någon annan?

Vad menas?

Men då höll jag faktiskt på att gå i taket av ren ilska, och jag undrade därför med stor irritation varför någon annan helt oidentifierad kund (som ännu inte hade hämtat ut den bokade släpkärran) skulle ha företräde till denna släpkärra, som bokningssystemet hade försnillat från mig?

Jag hade ju också för djävulen bokat en kärra till klockan tre, och nu var ju klockan typ tjugo över tre, och ingen hade ännu hämtat ut den andra släpkärran, men ändå tyckte de i kundtjänsten att jag inte kunde få ta denna släpkärra! Logiken i detta resonemang var inte helt glasklart, om man säger som så…

Jag förstod i detta läge inte hur man tänkte, men de tänkte väl inte, förstås… Speciellt lösningsorienterade var de ju inte, det kan man ju lugnt säga!

Men jag förstod ju, till skillnad från amöborna i kundtjänsten, att den andra bokningen i själva verket var min egen bokning, som av någon outgrundlig anledning hade kraschlandat på denna släpkärra i deras appsystem!

Men det var det ju, som sagt var, ingen annan som förstod…

Jag var nu mycket irriterad, och det var inte längre läge för någon att tjafsa emot, utan nu var det jag som talade om för dessa tre personer i kundtjänsten vad som skulle ske…

Nu skulle jag ha denna släpkärra, punkt… slutdiskuterat! Gör bara som jag säger, typ NU!

Detta innebar att de blev tvungna att flytta på mig i bokningssystemet, eftersom jag nu helt plötsligt tydligen fanns inne i systemet, men under en släpkärra som inte kunde lånas. Jag vet inte hur detta var möjligt och det framgick inte riktigt vad som stod under min bokning, för jag fick inte se detta.  Men min bokning hade alltså troligtvis fastnat på en kärra som var spärrad i systemet, samt att den enda kvarvarande kärran också hade bokats upp av systemet, troligtvis via min kraschade bokning!

Efter tio sorger och åtta bedrövelser kunde kvinnan i kundtjänsten äntligen göra en ändring i bokningssystemet, men inte förrän hon till slut gjorde som den ena kundtjänstkillen sa till henne att göra (typ fem gånger, innan hon lyssnade), men att lyssna och ta till sig, var verkligen inte hennes starka sida, så det tog ju sin lilla stund att få till det hela. Typ åtta försök, eller något liknande!

Svetten rann och pulsen var hög, men nu fanns det åtminstone en lösning i sikte! Och till slut fick jag äntligen loss en släpkärra som jag kunde låna, och då säger den ena kundtjänstkillen att detta som hade hänt nu, aldrig hade hänt förut och att han inte visste vad hade hänt, än mindre hur det hade kunnat hända? Men det är väl som vanligt, att ibland händer det saker som inte kan hända och då är det ingen som vet vad som hände? I alla fall om jag är inblandat och rubbar alla kosmiska lagar i universum. Då är det aldrig någon som förstår någonting!

Kundtjänstkillen verkade dock ha lite dåligt samvete för det som hade hänt, men sedan sa han ju att det inte var IKEAs egna släpkärror, utan Freetrailers, men det är ju ändå ingen ursäkt, kan jag tycka! Det var snarare en ursäkt där man försökte skylla ifrån sig på någon annan, jajamän…

Men efter mycket slit och lite släp (Ha! Såg ni vitsen?), löste det ju sig till slut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s