Kompetens vs inkompetens! (Eller: När idioten inte förstår vem som egentligen är en idiot!


Var iväg och besiktigade bilen och fick då en tvåa på en felaktigt monterad bromsslang, för enligt besiktningspersonen, skulle bromsoket ha blivit felmonterat av någon inkompetent person som tydligen inte kunde sitt jobb!

Ett märkligt uttalande tyckte jag nog att det var ändå, eftersom jag inte förstod hur oket kunde vara felmonterat när bromsslangen inte ens var tvinnad, utan endast buktade in mot, istället för ut från, själva fjäderbenet!

Besiktningspersonen syftade på att man hade klantat sig rejält på verkstaden, och eftersom jag hade nämnt att bilen hade varit inne på service endast för någon dag sedan, trodde ju personen felaktigt att även beläggen fram hade bytts ut på en verkstad!

Men jag tyckte faktiskt att det hela var mycket märkligt, eftersom det var jag själv som hade haft loss oket och bytt belägg, endast några dagar innan servicen på Volvo Brandt i Uddevalla, och på verkstaden hade de inte märkt att det var något fel med bromsslangen. Dessutom hade jag kontrollerat bromsslangen extra noga vid själva montaget, så att oket satt rätt och slangen inte hade blivit tvinnad! Men jag fick ju själv se att bromsslangen faktiskt låg mot fjäderbenet då hjulet var vinklat utåt maximalt. Jävligt konstigt!

Men när jag bytte mina bromsbelägg, pekade ju framhjulen rakt framåt och då gick det inte att se att bromsslangen låg mot något. Därför vet jag att jag tyckte att det var ytterst märkligt att något skulle ha monterats fel.

Men nu fick jag veta att någon på verkstaden (som): ”inte visse vad man sysslade med, hade monterat bromsoket fel och att det hela var att betrakta som grov inkompetens”.

Nu blev jag faktiskt både förbryllad och förvirrad, för jag kände att det var något som inte stämde med det här resonemanget, men att nu börja käfta emot denna person, som även i någon sorts översittarroll behandlade mig som en teknisk idiot som inte kunde något om bilar och teknik överhuvuvtaget, det kändes mig övermäktigt denna dag. Var inte riktigt så pigg som jag borde ha varit för att ta upp striden, så jag avstod fajten! Jag orkade helt enkelt inte … jag var inte riktigt frisk och orkade helt enkelt inte…

Jag är ju förvisso (vilket människan dock inte hade någon som helst aning om) inte utbildad bilmekaniker, men har ändå skruvat väldigt mycket på bilar under årens lopp.  Jag har skruvat på och bytt det mesta på bilar. Jag är alltså inget direkt blåbär när det gäller att skruva på bilar och att jag nu skulle ha begått ett sådant nybörjarfel förvånade mig alltså ganska rejält!

Men jag hade ju lämnat in bilen på verkstad och gjort service och bytt beläggen bak och då måste ju verkstaden även ha bytt beläggen fram, enligt denna begränsade persons illa hopsnickrade logik. Grejen är ju bara den, att på min bilmodell behöver man kalibrera bakbromsarna mot bilens dator efter ett byte, pga den elektroniska handbromsen. På äldre bilar kan man justera själv, men på nyare modeller ska detta inte fungera lika bra (enligt uppgift). Visst kan man byta dessa bakbelägg själv, samt sedan försöka kalibrera in det hela så gott det går, men jag vet flera fall där folk som har gjort detta, ändå sedan har fått lämna in bilen på verkstad för att kalibreringen skulle bli korrekt.

Därför fick verkstaden fixa bakbromsarna, men inte frambromsarna, men denna skillnad i själva problematiken hade ju besiktningspersonen i fråga, totalt noll koll på!

Jag själv har nog skruvat isär bromsar och bromsok, minst ett hundratals gånger genom åren, så även på denna bit har jag en hyfsad kompetens, så en anklagelse om att bromsoket var felmoterat, det kändes faktiskt helt befängt, minst sagt. Men även solen har ju sina fläckar och slarvfel kan ju slinka igenom ibland, så jag gick aldrig i clinch på besiktningen, vilket jag med facit hand, faktiskt borde ha gjort!

Men med tanke på vilka signaler denna besiktningsman, som nu faktiskt inte ens var en man (!), sände ut, så hade jag säkert direkt fått en hämndtvåa på bromsslangen, eftersom det fanns ett lätt kosmetiskt märke på slangen, detta hade säkert blåsts upp till en riktig tvåa om jag hade käftat mot, så med facit i hand, var det säkert lika bra att jag höll tyst i alla fall.

När jag sedan skruvade loss hjulet och demonterade oket för att se vad som hade kunnat bli fel, kunde jag konstatera att oket inte gick att montera på något annat sätt. Oket var helt ok! Då kollade jag istället om fästet på fjäderbenet hade ändrat sig och då upptäckte jag att felet kunde åtgärdas direkt genom att bända lätt med en skruvmejsel. Det hade säkert även fungerat att dra ut fästet och därmed åtgärda felet, med bara fingrarna!

Då blev jag ännu mer irriterad, för då hade felet kunnat korrigeras redan vid besiktningstillfället och jag hade sparat 319 kr på en helt onödig tvåa! Korrigeringen av fästet tog ca 10 sekunder att åtgärda. En kompetent och seriös person hade fixat detta direkt på plats åt mig, men nu hade jag tyvärr inte haft någon kompetent person att diskutera saken med!

Jag kände direkt på plats att det var meningslöst att ha en avvikande åsikt, för det hela var ju nästan vinklat som en genusgrej från hennes sida, och ett sakligt resonemang från min sida, var därför dömt att misslyckas från allra första början.

Men det är mycket intressant att hon totalt idiotförklarar den person som hade bytt bromsbelägg fram, och istället framställer sig själv som den stora experten i sammanhanget, när det sedan visar sig att det var hon själv som var den stora idioten i sammanhanget. Att idiotförklara någon för ett fel som inte existerar och samtidigt inte se vad som är fel, än mindre åtgärdar felet, som en seriös besiktningsman hade gjort, visar ju faktiskt vem som var den riktiga idioten i sammanhanget! Bedrövligt minst sagt!

Hennes beteende gjorde att jag vart arg i flera dagar, för när jag blir drabbat av andra människors inkompetens då blir jag verkligen irriterad. Särskilt som man känner att hela genusgrejen vibrerar i hela besiktningslokalen.

Vid ombesiktningen fick jag dock en annan person. En person som överhuvudtaget inte förstod vad som hade varit fel. Jag förklarade att jag hade fått en helt onödig tvåa som hade kunnat fixas redan vid besiktningen, och att det tog ca 10 sekunder att åtgärda själva felet. Han verkade väldigt förbryllad, men insåg nog att den föregående besiktningen inte hade utförts på ett optimalt sätt, men nu gick det ju inte att göra något åt detta. Men han förstod inte riktigt vad som hade varit fel, än mindre hur själva slanginfästningen hade kunnat flytta på sig, men det hade den inte, för det var ju själva fästet som var felvinklat.

Jag fick förklara vad som hade hänt med fästet och hur jag hade löst det hela, bara på några sekunder, samt att jag inte visste hur fästet hade flyttat sig ur sin normala position. Det kan ha uppstått i samband med verkstadsbesöket förra hösten, men det är egentligen oviktigt i sammanhanget. Felet gick endast att se då framhjulet var maximalt vinklat utåt, aldrig annars, därför har felet följt med under en längre tid. Felet var därför helt osynligt vid normala hjulbyten och andra rutinartade arbeten.

Men grejen är ju att alla kompetenta besiktningsmän brukar fixa sådana här skitfel, redan då de upptäcks, men denna gång var tyvärr kompetensen på en betydligt lägre nivå. Ett alternativ hade ju varit ett alternativt påpekande i besiktningsprotokollet (eller varför inte ett muntligt påpekande?), vilket även detta är ganska vanligt förekommande, men så blev det inte heller denna gång… För denna gång blev det något helt annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s