Punktering tidigt en torsdags morgon! (Eller: När man tappar luften totalt!)


16/11-2017:

Ingen bra dag idag! Hade jobbat nattskift och sätter mig i bilen för att åka hem, strax före klockan 6 på morgonen.

Jag hade hört ett konstigt ljud i bilen redan när jag åkte ner till jobbet igår kväll, men eftersom allt verkade fungera normalt i både höga, som låga hastigheter, antog jag att det bara var sommardäcken  som hade blivit hårda i den begynnande vinterkylan, och av denna anledning förde mer oljud än vanligt. Tyckte förvisso att det var märkligt, men tänkte sedan inte så mycket mer på detta!

Kom fram till jobbet i Stenungsund och körde in och parkerade! Bilen verkade helt normal och inga konstigheter, förutom den höga ljudnivån från bakdäcken. Tänkte dock inte på att kolla på däcken, vilket jag kanske borde ha gjort, men det glömdes bort i ivern över att få komma in och börja arbeta!

Åkte som sagt hem från jobbet  på torsdag morgon och det konstiga ljudet återkom direkt. Sedan när jag kom ut på E6:an/motorvägen så hördes ljudet fortfarande, men bilen uppförde sig fortfarande helt normalt. Jag körde inte alltför fort, men var väl upp i 100 km/h (det var lite småhalkigt) som mest när jag körde om några långtradare, men vid ett tillfälle så verkade dock bilens bakände oförklarligt kränga till och kom för en kort stund obehagligt nära en lastbil. Jag var ju även trött och tänkte att jag hade varit okoncentrerad för några sekunder och att det berodde på detta. Men sedan när ljudet verkade öka i både omfång och styrka kände jag att jag måste ta mig av motorvägen för att kolla. Men det blev först i Ljungskile som jag kunde svänga av vägen för att kunna stanna, och då märkte jag att något var riktigt galet med ett bakhjul.

Ett bakhjul började då att wobbla enormt och det blev helt plötsligt stor obalans i bilens akter, dessutom uppstod ett starkt smattrande ljud. Då visste jag instinktivt att ett däck förmodligen var helt skrot. När jag hade stannat såg jag att hela däcket vänster bak var så pass varmt, så att det rök om det, samt att det var helt lufttomt. Däcksidan var även fullt med stora uppslitna hål.

Det såg ut som att jag hade kört flera mil med ett helt tomt däck, utan att det hade märkts på väghållningen. Helt otroligt! Känns dock inte riktigt rimligt. Eller så brakade det ihop helt och hållet när jag svängde av motorvägen. Jag vet inte, men det hela kändes väldigt konstigt. Man ska inte kunna köra flera mil på ett helt tomt bakdäck, utan att få försämrad väghållning, kraftig obalans. Kör man i 100 km/h med ett tomt däck, så kan man förmodligen tappa väghållningen och kanske till och med krascha bilen om man har otur. Men kanske klarade anti-sladd systemet (såg dock ingen avisering för aktiverat system) och en bra däckstomme upp situationen. Jag vet faktiskt inte!

Fick ringa Volvo Assistans som skulle skicka en bärgare! Efter 10 minuter ringde han från Assistansen och frågade om jag stod i Ljungskile eller i Ljungby? Jag talade återigen om att jag stod i Ljungskile, men då hade han redan hade skickat iväg en bärgare till centrala Ljungby, så det tog hela 45 minuter innan bärgaren var skickad till rätt plats.

I moderna bilar finns ju inga reservhjul, annars hade man ju kunnat slänga på ett nödhjul och kört hem, men nu gick inte detta! Men bärgaren kom och talade m att han hade blivit anvisad att köra ner bilen till verkstaden i Lilla Edet. Volvo i Uddevalla var stängt för ombyggnad, och Trollhättan hade en månads väntetid, så Lilla Edet skulle det alltså bli!

Men jag kom överens om med chauffören att han istället körde hem både mig och min bil till Uddevalla. Vilket inte var något problem! Så både jag och bilen var hemma strax efter klockan 8 på morgonen. Med bilen på gatan utanför huset, hade jag ju full kontroll på situationen igen! Nu kunde jag gå och lägga mig och sova för en stund!

Nu sitter vinterhjulen på bilen, och den är körbar igen. Kanske borde man skaffa ett nödreservhjul och lägga i bilen för framtida haverier. Assistans i alla ära, men man kommer bara till närmaste verkstad och hyrbil har man endast i tre  dagar. Kanske även teckna en separat hyrbilsförsäkring? Nu gick det bra igen, som det oftast gör i min värld.
Så nu är jag åter redo (nåja!) för nya utmaningar i livet!

//Nu har det gått ett halvår sedan missödet och just idag den 28 maj-2018 har jag anmält till mitt försäkringsbolag att jag vill uppgradera min försäkring så att även en permanent hyrbilsförsäkring ingår, känns tryggare så! Men det har givetvis uppstått fler problem med både hjul efter denna händelse i november 2017, men mer om detta i något kommande inlägg!//

punktering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s