Från Västervik till Hultsfred: Ett unikt festivaläventyr nu som bok!


Nu kan den svenska musikfestivalhistorien äntligen berättas för allra första gången. Detta genom ett översiktsverk över de första decennierna av svenska musikfester, folkfester och festivaler. Kronologiskt och faktabaserat. Vem, var, hur och när. Som ett lexikon över ett kulturfenomen som vi i dag tar för givet. Arbetet sträcker sig från 1966 fram till genombrottet med den första Hultsfredsfestivalen 1986. Men hur växte fenomenet fram? Vilka var pionjärerna? Trots att det skrivits mycket om det svenska 60- och 70-talet finns väldigt lite skildrat om framväxten av den svenska festivalkulturen. Fram tills nu, vill säga!

Genom två böcker och nästan tusen sidor text, mejslas historien fram om hur det hela började, utvecklades och till sist landade i det moderna musikfestivalkoncept som i dag råder. Resan inleds hos en primitiv visfestival i Västervik 1966 och slingrar sig sedan fram genom ett antal svenska orter runt om i Sverige, innan slutdestinationen i Hultsfred 1986 nås. Totalt 16 nedslag där även några mindre kända festivalorter och deras föreningar får sin beskärda plats i historien, t.ex. Vänersborg, Ängelholm, Dals Långed, Säffle, Nynäshamn, Örebro och Angered.

När och var arrangerades de första musikfesterna i Sverige?

På vilket sätt är folkfesterna i Uppsala viktiga i sammanhanget?

Vad hände egentligen i Mantorp midsommarhelgen 1970?

Hur lyder historien bakom Gärdesfesterna?

Hur gick det till när proggen och punken samsades på Sprängkullen i Göteborg?

Vad hände på Vallsberget i Piteå under 1980-talet, och hur kunde Elvis Costello bli en visartist?

Och vad hände i lilla Hultsfred innan den stora festivalen slog upp sina portar 1986 och vilka kopplingar finns egentligen mellan Rockslaget i Karlshamn och Sweden Rock Festival?

Den sammantagna berättelsen avslutas med Håkan Waxegårds specialskrivna text, framtagen för just denna bok. En berättelse som beskriver hans egen resa genom Rockparty, konserter och festivaler i Hultsfred. Hur det hela började och varför saker och ting blev som de blev. En unik och exklusiv originalberättelse från Håkan Waxegård!

Mer info om boken, samt beställning av gratis recensionsexemplar finns på bod.se eller via följande länk: https://www.bod.se/forfattare/forfattartjanster/recensionsexemplar.html 

Från Västervik till Hultsfred – Svenska Musikfester 1966-1986, Del 1 & 2, (ISBN: 9789180078771 & 9789180270779) är en omfattande och unik resa genom den svenska musikfestivalhistorien. En djuplodande kulturhistorisk musikresa genom ett Sverige i förvandling.

Mer info om bokprojektet och om författaren kan man ta del av genom reportaget i Dagens Arbete #6/22: https://da.se/2022/09/nu-berattas-festivalkulturens-historia/

eller på projektets FB-sida: https://www.facebook.com/SvenskaMusikfester19661986

Del 1 innehåller följande:

 1. Inledning & Festivalprolog (inklusive historien om ”Försommarfestivalen i Hästhagen, Örebro, 1980-81)
 2. VisFestivalen i Västervik 1966-86
 3. Historien om de ”de nästan bortglömda” Folkfesterna i Uppsala
 4. Fester på Gärdet 1970-74, 1976-86
 5. The Festival of the Midnight Sun – Mantorp 1970
 6. Sprängkullen & Musikfester i Göteborg 1970-86
 7. Folkfesten i Malmö 1971-86
 8. Från Västervik till Hultsfred Del 1: Epilog

Del 2 innehåller följande:

 1. Inledning & Festivalprolog: Del 2
 2. MfMs & Musikfester i Vänersborg 1972-86
 3. Musikfesten Tullakrok & Engelholms Musikforum 1973-86
 4. Musik för Alla & Musikfester i Säffle 1974-84
 5. Ripp-Rock, Galor & Festivaler i Piteå 1975-86
 6. Rockslaget & Rockslagsfestivalen i Karlshamn
 7. Lövstockfestivalen i Nynäshamn 1979-86
 8. Musik till Gryningen, Angered 1980-83
 9. MF Decibel & Baldersnäsfestivalen 1981-86
 10. Rockparty & Festivaler i Hultsfred 1980-86
 11. Håkan Waxegård: Min Historia o Rockparty (The Early Years)
 12. Från Västervik till Hultsfred Del 2: Epilog

Två böcker på vardera 496 sidor = hårdpärm med totalt 992 sidor om den svenska musikfestivalhistoriens 20 första år!

Från Västervik till Hultsfred – Svenska Musikfester 1966-1986, Del 1 och 2, är en omfattande och unik resa genom den svenska musikfesthistorien. En djuplodande kulturhistorisk musikresa genom ett Sverige i förvandling. Resan tar sin början i Västervik och slutar i Hultsfred. Geografiskt har vi då endast förflyttat oss några få mil, men vår resa är ju betydligt längre än så, eftersom den spänner över nästan 1000 sidor och 20 år! Två decennier som präglar den svenska festivalscenen in i framtiden. En skrivresa i bokform som tog 10 år att få färdig…

Stort reportage om författaren fanns i Dagens Arbete #6-22 – september 2022. Reportaget finns antingen som en 14 minuter lång podd, alternativt ett text- och bildreportage på hemsidan.

Man får även ta del av berättelsen om The Festival of The Midnight Sun i Mantorp, midsommarhelgen 1970! Här berättas för allra första gången den kompletta historien (med extra allt). En unik historia om en legendarisk festival, där allt gick fel från början till slut.

Några reflexioner på boken:

”Jag har läst hela Göteborgskapitlet med stort intresse. Jag var framförallt delaktig i den tidiga Gbg-punken med Garageligan. Mycket intressant! Det var kul att få hela historien. (…) Ser fram emot vol 2.

———————————————————————————————————————————-

”Läst lite av läsprovet. Texten känns engagerad, initierad och välskriven. Tänker jag på all faktainhämtning + bearbetande + skrivandet av boken, så kommer ett ord till mig: Stordåd! Boken bör finnas på alla bibliotek och hemma hos alla seriösa festival goers…”

———————————————————————————————————————————-

”Det kom ett mejl. En man som hette Roger Skoog skrev att han mellan skiften på Borealis kracker i Stenungssund ägnat tio år åt att skriva om svenska musikfester 1966–1986 – alltså decennierna innan Hultsfredsfestivalen slog igenom.

Det hade nu blivit en text på över tusen sidor, i två band. Om allt från försöken till ett svensk Woodstock, visfestivaler i Västervik och rockfester i Vänersborg. En samling av 20 års kulturliv som tidigare mest funnits som skrynkliga flyers och anekdoter i arrangörernas huvuden. Nu fanns det sparat för eftervärlden. En ”tidskapsel i bokform” kallade han den.

Jag älskar sådana här mejl. De som befinner sig där i gränslandet mellan det tokiga och det djupt fascinerande. Som ställer lika många frågor om kulturen och samhället som det enskilda människoödet.

Läs eller lyssna på mitt möte med Roger Skoog och den svenska festivalkulturen.

/Mikael Färnbo, reporter.”

Tidningen ”Dagens Arbete (Mikael Färnbo)” skrev följande om detta bokprojekt i samband med ett reportage sommaren/hösten 2022:

”NY BOK Sommar, sol och musikfestival. För tusentals svenskar är det en självklar kombination. Men festivalkulturens historia har tidigare varit oberättad. Det var innan industriarbetaren Roger Skoog gick på sitt tio år långa skift i musikhistoriens tjänst. Ett översiktsverk över de första decennierna av svenska musikfester, folkfester och festivaler. Kronologiskt och faktabaserat. Vem, var, hur och när. Som ett lexikon över ett kulturfenomen som vi i dag tar för givet. Arbetet sträcker sig från 1966 fram till genombrottet med den första Hultsfredsfestivalen 1986.”

Roger Skoog säger följande i reportaget:

Min drivkraft har varit att samla, bevara, och återberätta något som ligger långt tillbaka tiden, men som ändå kan vara intressant, både för vår tid och för framtiden. Ett tidsdokument över en del av den svenska musikhistorien, en tidskapsel i bokform som fångar något som annars riskerar att försvinna med de personer som var involverade (…).

Det hela landade i en text på nästan tusen sidor, i två band. Om allt från försöken till ett svensk Woodstock, visfestivaler i Västervik och rockfester i Vänersborg. En samling av 20 års kulturliv som tidigare mest funnits som skrynkliga flyers och anekdoter i arrangörernas huvuden. Nu finns det sparat för eftervärlden som en tidskapsel i bokform.

Jag har grävt igenom mikrofilmarkiv, skannat igenom internet, lusläst gamla tidningar, rotat efter gamla protokoll, samlat tidningsklipp, kollat igenom hundratals böcker, pratat med folk som var arrangörer, musiker eller besökare. Lånat föreningsmaterial eller privata samlingar. Jag har vänt på alla stenar i min jakt på den ultimata berättelsen om den svenska musikfesthistoriens 20 första år. Det hela slutade i en storslagen berättelse.

Ett stort tack ska riktas till Håkan Waxegård som delar med sig av sina minnen i berättelsen om Rockparty tidiga år.

Böckerna går att fåt tag på hos:

BoD, Amazon, Adlibris, Bokus, CDON, Bokon, ELib och en en del andra ställen. Finns som tryckt bok och som E-bok. Boken finns även att låna på vissa bibliotek…

Om du är intresserad av svensk musikhistoria, svenska musikfestivaler eller ett stycke svensk kulturhistoria är detta böckerna för dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s