Donerat böcker till Svenskt Rockarkiv i Hultsfred!


För några veckor sedan skickade jag ner (donerade) tre böcker till Rockarkivet i Hultsfred. Jag skickade med ett följebrev och signerade samtliga böcker

—————————————————————

Tack för hjälpen!

Till Svenskt Rockarkiv från Roger Skoog!

Bokprojektet ”Från Västervik Till Hultsfred: Svenska Musikfester 1966-1986” är äntligen i hamn efter många år med diverse krångel och problem. I samband med mitt besök hos Rockarkivet i juni 2015 lovade jag att skicka en bok när allt var klart och utgiven av förlaget, men sedan dess har förutsättningarna kring boken ändrats radikalt.

Bokförlaget och jag har av olika anledningar gått åt var sitt håll, detta eftersom förlaget enligt min syn på saken, kraftigt misskött sitt åtagande. Efter flera år, då absolut ingenting hände från förlagets sida, var mitt tålamod till slut helt förbrukat och jag upplöste samarbetet i januari 2022, då även kontraktet löpte ut. Nu stod jag plötsligt på ruta ett igen…

Utan ett förlag i ryggen blev jag tvungen att ge ut boken som egenutgivare på eget förlag (Skogstokig Förlag) och utan någon budget fanns inte heller några förutsättningar för att publicera några av de hundratals festivalbilder jag hade fått tag i. Boken fick därefter redigeras och brytas om och textmaterialet svällde alltmer.

Berättelsen om de svenska musikfesternas historia under de 20 första åren, landade till slut i två böcker och totalt 992 sidor. Del 1 släpptes i mitten av maj 2022 och Del 2 släpps den 25 oktober 2022. Böckerna är inte heltäckande på något sätt, men berättar historien genom en mängd olika musikfester och festivaler runt om i Sverige under en tidsrymd av 20 år.

Möjligen devalveras böckernas värde i och med att det hela slutade i en process där egenutgivning var enda möjligheten, om projektet skulle kunna slutföras. Men i gengäld blev det en rejäl genomgång av ämnet i textform, istället för en coffetablebok med mycket bilder, och en urvattnad text, som förlaget hade som riktlinje, innan samarbetet oss emellan skar sig…

Nu blev det istället en utförlig berättelse genom en mängd nedslag runt om i Sverige, under en 20-års period, där historierna många gånger, även snirklar sig in på 2000-talet. Allt avslutas sedan av en gästskribent som sammanställt en berättelse enbart för denna bok, efter förfrågan från mitt håll.

Håkan Waxegård avslutar boken med ”Min berättelse om Rockparty (Prolog: Före Rockparty; åren 1978-1980/Så här startade Rockparty och Hultsfredsfestivalen).

Och precis som jag lovade, vid mitt besök sommaren 2015, skickar jag den färdiga boken, som nu blivit till två böcker, och som bonus skickar jag även med ”Den Skogstokiga Boken”, eftersom den innehåller en berättelse som beskriver mitt besök nere på Rockarkivet i juni 2015, genom kapitel 27: ”Resan till Svenskt Rockarkiv i Hultsfred”. Ett besök som möjliggjorde kapitlet om ”Rockparty & festivaler i Hultsfred 1980-86”.

Som kuriosa kan nämnas att tidningen Dagens Arbete gjorde ett reportage om mig och mitt bokprojekt som publicerades i Dagens Arbete #6/22. Reportaget finns även att ta del på webbsidan da.se och kan läsas via följande länk:

Med vänliga hälsningar

Roger Skoog

Uddevalla, 2022-10-24

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s