Man gör rätt, ändå blir det fel (Eller: Blir det rätt, är det säkert fel i alla fall!)


Denna gång blir det en berättelse om lite aktuella händelser.  Egentligen var allt väldigt okomplicerat från allra första början, men helt plötsligt kom Murphy smygande, med sina osynliga krafsande små fingrar, och kontaminerade min verklighet på sitt sedvanliga vis!

Det hela började med att jag fick en påminnelsefaktura på 70 kr på grund av en alltför sent betald faktura till Qliro. Jag trodde givetvis att jag hade betalat denna faktura i god tid, men det stod inte ”betalas senast” på fakturan, utan ”oss tillhanda” den XX/XX 2020, vilket jag trodde var själva anledningen till påminnelseavgiften…

… och eftersom Swedbank alltid måste hålla inne alla nätbetalningar, mellan 15:00 och 08:00 varje vardag, samt mellan kl 15:00 fredag och måndag kl 08:00, hjälper det inte att man betalar i tid, för pengarna ska i alla fall ligga och skvalpa runt på bankens eget konto, och under tiden löper givetvis betalningstiden många gånger ut.

Detta är ett förfarande som i mina ögon nästan är jämställt med en kidnappning av mina pengar! Jag betalar ju banken via olika avgifter för att själv få utföra deras jobb och som tack för detta kidnappar de istället MINA pengar under ett antal timmar eller till och med dagar. Faktiskt rena tjuvfasonerna!

Det är närmast helt obegripligt att bankernas tekniska system, med sina mjukvaror och hårdvaror, inte kan jobba dygnet runt, helt oberoende av mänsklig inblandning? Självfallet är detta trams. En betalning borde givetvis kunna utföras dygnet runt, utan någon större fördröjning. Detta är fakta! Det är inte 1980 längre, utan 2020!  Men bankerna bryr sig inte…

Märkligt att bankernas betalningssystem är så otroligt förlegade i jämförelse med allt annat i vår värld, men orsaken är givetvis att bankerna har bestämt att det ska vara så här, och beror givetvis inte på några tekniska begränsningar. Men, detta går ju inte att göra någonting åt, för bankerna har endast en enda agenda, och det är att roffa åt sig så mycket pengar som bara går. Men denna problematik ligger kanske lite utanför denna bloggs agenda, så vi lämnar väl detta och vänder istället åter till mina problem.

Men denna lagliga pengakidnappning var kanske orsaken till att jag åkte på en påminnelseavgift helt i onödan, och det var på grund av denna avgift, som strulet sedan skulle uppstå. Detta var i alla fall vad jag trodde där och då, men nu vet jag faktiskt inte ens om denna teori stämmer… Hmmmm!

Det hela blir lite som att följa en bruksanvisning där varje åtgärd beskrivs som ett moment. Det går bra, det går och sedan går det inte alls. Moment 20 går bra, moment 21 funkar, men moment 22 går åt skogen… Lite så är det hela tiden, både då, som nu och sedan hela tiden, typ! Ni fattar garanterat inte vad jag menar, och det är ju exakt detta jag menar, fattar ni?

För vid samma tillfälle betalar jag även en helt annan räkning till Qliro, vilket var betalning för en bok jag hade köpt på CDON!

Räkningen betalades den 24 juni och jag hade därmed hela sju dagar till godo innan de skulle ha betalningen i sina fickor, vilket naturligtvis inte skulle vara något problem, trodde jag mitt dumma fån! Ja, mitt dumma fån!

  • TJENA MANNEN, är du så jävla naiv så att du trodde att det inte skulle bli några problem, jo tjena…

Ja, problem blev det ju… så klart!

För helt plötsligt får jag ett analogt brev (ja, ni vet ett sådant som man kan hitta i brevlådan) från Qliro där de eftersökte betalningen för boken, därtill hade de lagt på en påminnelseavgift på 60 kr, plus ränta på 89 öre…

Men det var då själva fan… tänkte jag högt för mig själv!

Helvete i en liten låda, vad är det som mitt norra öga kan skåda? En faktura som åt mig vill hånskratta, men detta kan jag inte fatta? Hur kan man göra så här, det kan väl inte vara riktigt fair? Är det någon som mig vill lura, på detta jag nu börjar klura?

Jag hade ju för tusen hakar, redan betalat fakturan och Swedbank hade ju dragit beloppet på nätbanken, men när det gäller påminnelseavgiften, får jag ändå för mig att jag kanske hade betalat för sent ändå (vilket inte stämde) och att överföringen därför inte hade kommit dem tillhanda i tid (vilket inte heller stämde). Lite märkligt tyckte jag ändå att det hela var, men jag orkade faktiskt inte rota i skiten, utan trodde att jag helt enkelt hade gjort fel igen!

Det är ju inte helt ovanligt, att det med jämna mellanrum, bli något galet i min värld.

Men en gång är ju ingen gång, men två gånger är ju faktiskt en gong gong, och därför kändes det hela ganska surt. Men fel…? Hade jag verkligen gjort något fel?

Var det ens möjligt…?

Men givetvis blandade jag ihop just denna betalning med någon tidigare betalning som hade skett i sista sekunden. Betalar gör jag dock, och trots stark irritation över dessa straffavgifter är vetskapen över att problemet nu äntligen nu löst, ändå lite balsam för själen.

Nu var det hela ur värden, även om både straffavgift 1 och 2, var nog så irriterande.

Döm då av min förvåning när jag bara några dagar senare, får ytterligare en påminnelse för den uteblivna betalningen, samt ytterligare en påminnelseavgift och ännu mer straffränta…

Men det var då själva fan, sa jag högt!

Summan var ju redan dragen och fakturan var ju bevisligen redan betald och ändå bråkar de med mig om en utebliven betalning. Men vad är det man inte förstår? Är man helt körd mellan öronen, och vad är det som är fel?

Något fel måste det ju ändå vara, det förslår ju även en binnikemask med förstoppning! Det var då helvete, på ren svenska, och jag blir irriterad på alla möjliga sätt. Jag blev förbannad, helt enkelt!

Jag skrev därför ihop ett svavelosande mejl till Qliros kundtjänst, där jag i princip, undrade vad fan de sysslade med? Jo, lite ödmjuk var jag väl i min text, ungefär som en knytnäve i en boxningshandske. En vadderad käftsmäll, skulle man kunna säga! Nej, jag var inte otrevlig, bara väldigt tydlig i min argumentation.

Ville de ens ha mig kvar som kund i framtiden? Jag bifogade även lite skärdumpar från nätbanken och tänker att, nu ska det väl ändå ordna upp sig? Nu har de ju fått bevis på att jag hade betalat. Nu måste de väl ändå begripa…?

Ja, såvida kundtjänsten inte består av encelliga coronasmittade amöbor som dessutom har blivit lobotomerade med ett kvastskaft rakt upp i arslet. Nåja, lugn och fin… Jaja!

Jag får då ett relativt snabbt svar från kundtjänsten, där de vill att jag ska bifoga ett överföringskvitto från nätbanken till dem och jag blir därför tvungen att börja leta fram ett sådant, för att bifoga i svarsmejlet och det är då jag ser… det är då jag ser vad som har blivit fel.

Fel, fel och fel…

Helvete och makaroner, det har blivit fel och det är mitt fel att det har blivit fel! Nja mitt fel var kanske att ta i, men det hade blivit fel och nu förstod jag vad som hade hänt! Ett fel hade uppstått i all sin ståtliga prakt.

Kan någonting gå fel, så… är Murphy där och ser till att det verkligen inträffar.

För en tid sedan hade jag även fått två märkliga mejl från Qliro, där de upplyste om att jag skulle få tillbaka pengar från dem, eftersom jag tydligen hade betalat in för mycket pengar.

Men det var då märkligt, tyckte jag då, eftersom jag inte hade en aning om, på vilket sätt några felaktiga pengar hade betalats in till dem. Jag fattade helt enkelt ingenting!

Jag betalar ju räkning för räkning och summan brukar alltid bli rätt, men nu var det tydligen något fel ändå. Men eftersom jag skulle få tillbaka pengar denna gång, orkade jag faktiskt inte bry mig, men det skulle jag givetvis ha gjort med facit i hand.

Jag kollade på överföringsbeviset för min betalning som man hävdade inte hade nått dem, trots att pengarna var dragna på kontot och jag ser nu att pengarna hade betalats in med FEL OCR-nummer. Jävl…

Jag hade betalat in båda fakturorna med exakt samma OCR-nummer, nämligen det nummer som hörde till den första påminnelseavgiften. Men denna andra summa var ju kopplad till en helt annan faktura, och därmed till ett helt annat OCR-nummer. Och det var dessa extrapengar som hade betalats tillbaka till mig, samt påminnelseavgiften, som även den återbetalades av någon obegriplig anledning.

Jag hade alltså inte betalat någon faktura för sent, inte någon gång alls!

Jag förstår egentligen ingenting varför den första påminnelseavgiften betalades tillbaka, men kravet var förmodligen felaktigt. Men det var alltså denna felaktiga påminnelseavgift som orsakade hela problemet, detta var alltså hönan skapade ägget, eller om det var ägget som skapade hönan… jag vet faktiskt inte. En riktig röra blev det i alla fall, en rejäl äggröra, möjligen?

Varför man först krävde en påminnelseavgift och sedan betalade tillbaka densamma, när den väl var inbetald, det förstår jag inte heller?

Men nu när jag hade löst gåtan och levererat informationen till Qliro, blev de helt plötsligt tillmötesgående och ville bara ha in pengarna som de redan har betalat tillbaka, minus påminnelseavgiften, vilket blir samma summa som origanalfakturan var på (pust!).

Jag slipper alltså alla påminnelseavgifter, men förstår fortfarande inte att man kan betala in vilka belopp som helst, bara det finns ett OCR-nummer kopplad till betalningen. Men man kan tydligen betala lite som man själv vill, lite hur som helst, alltså!

Men har man redan betalat in till ett OCR-nummer, borde det inte vara möjligt att kunna betala in ytterligare ett belopp till samma nummer, i alla fall inte utan att systemet reagerar. Ja, hur kan detta ens vara möjligt?

Jag fick alltså själv reda ut vad som hade gått fel, trots att Qliros kundtjänst hade kunnat göra det samma snabbt som satan, med endast några få knapptryckningar i sina system. Men de varken orkade eller ville göra detta, det förstår jag ju! Det var väl besvärligt förstås?

Men efter diverse jobb med detta ärende, kunde jag ju ändå till slut, reda ut det hela och finna själva felorsaken. Och nu har jag betalat in resterande belopp och när inbetalningen bokförs kommer ärendet förmodligen avslutas.

Det hoppas jag i alla fall!

Men fan tro’t…

Men att förvänta sig att kundtjänsten ska skicka ut en bekräftelse är väl kanske för mycket begärt, eller så är det inte det? Jo, en bekräftelse att pengarna har kommit fram, det har jag fått, men ingen bekräftelse på att ärendet är avslutat…

Tyvärr ligger skulden med påminnelseavgift fortfarande kvar som en aktiv månadsfaktura hos Qliro. Som det ser ut just nu, ska jag likt förbannat betala in summan och påminnelseavgift för något som redan är betalat och avklarat.

Så om man inte dödar delbetalningen, kommer jag ju åter få en faktura på beloppet som redan är reglerat, samt en felaktig påminnelseavgift.

Nu har jag därför fått mejla kundtjänst ytterligare en gång och hoppas på att de svarar denna gång, för mitt förra mejl orkade man inte ens besvara. Det var då helvete…

Men nu… besvarade man faktiskt mitt mejl och försäkrade mig om att ärendet är reglerat och att inga fodringar gällande denna faktura ska åläggas mig. Nu ska det vara klart…

Men trots detta kommer inte ärendet slutligen regleras förrän den 16 augusti, d.v.s. om drygt två veckor. Men jag har blivit lovad att då, men först då, kommer ärendet nollas fullt ut, trots att skulden redan sedan en vecka tillbaka i tiden. Men jag hänger fortfarande inte riktigt med på alla turer.

Tyvärr brukar sällan juli månad och kundtjänstärenden vara någon lyckad kombo och magkänslan säger tyvärr att historien inte slutar här, trots löften om annat. Men vi får väl, som sagt, se vad som händer den 16 augusti?

Men till dess har väl Murphy tagit över hela kundtjänsten och kör helt enkelt en vända till…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s