En sommartid med lust och fägring stor… Nej inte alls! (Eller: ett ursinnigt resonemang kring den årliga sommartiden!)


Corona! Bäst att passa sig! Jag skriver därför dessa rader, iförd både munskydd, visir, gummistövlar och foliehatt. Men vi får väl se hur inlägget landar, eftersom foliehatten riskerar att störa ut alla normala tankeprocesserna (mer än brukligt). Men någon form av historia blir det ju, trots Coronakris, klimatkris, raskravaller och en global ekonomisk härdsmälta av kolossala mått. Ja, nu är jag redo och foliehatten är ordentligt förankrad, så nu ger vi väl järnet…

Något som jag har funderat mycket på under åren, är ju hur sommar- och vintertid egentligen fungerar?

Jo, tjena! Är han helt körd i roten, eller?

Klart som korvspad (!) att jag vet hur det hela fungerar rent allmänt, men häng nu med i mitt kvasiinspirerande pseudoresonemang, så kanske även ni förstår lite mer om hur jag tänker? Jo, jag sa faktiskt kanske…! Men sätt på er foliehatten då, om det gör det hela lättare att förstå?

Ni övriga 96,47 %, som ändå inte förstår och som redan har tappat tråden, ni kan gå göra något helt annat, t.ex. knyppla en duk av najtråd (koppartråd), svetsa ihop dörrarna på grannens bil (mig-svets), eller försöka tända utegrillen genom att hälla fem liter bensin över öppen låga (idiot), eller varför inte tillverka en foliehatt till gamla farmor… gör något… annat, helt enkelt!

Men nu spårade vi ur lite, som både lokföraren och urmakaren brukade säga! Tick tack, ja men nu var vi tillbaka på tidslinjen igen…

Som de flesta vet ställer man ju fram klockan en timme på våren, och tillbaka en timme på hösten. Så långt är det ju inget problem (bortsett från alla förklaringsmodeller med olika trädgårdsmöbler som tydligen ska sättas ut och tas in igen, på något konstigt vis…), men det jag alltid undrat över är följande…

Men var i hela friden befinner sig denna borttagna timme under en tidsrymd av hela sju månader, innan normaltiden åter införs? För någonstans måste den ju rimligtvis befinna sig, eller? Den kan väl inte bara försvinna spårlöst, för att sedan bara dyka upp igen, från ingenstans alls?

Timmen måste ju faktiskt förvaras någonstans under perioden mars – oktober, eftersom den alltid ska återföras sista söndagen i oktober? Så var finns den under tiden?

Är det regeringen, eller någon suspekt myndighet som håller ordning på denna bortplockade timme och ligger den i så fall instoppad i en garderob nere i regeringskansliets källare, eller vad gäller?

Kanske är den uppladdad till molnet, eller så förvaras den helt sonika i ett gammalt hederligt bankfack. Kanske är det så, eller kanske inte! Men troligtvis inte… För den ligger förmodligen skyddad på en hårddisk hos skatteverket, men jag vet ju faktiskt inte?

Nej, för hur skulle jag kunna veta? 

Detta är ju en ytterst välbevarad hemlighet och inte ens kungen och hans svåger, har någon insyn i ärendet! Ja, det är faktiskt sant, kungen vet faktiskt inte!

Men är jag nu den enda person i hela Sverige som har funderat på just detta dilemma? Några fler…?

Men va fan!

Kan kanske EU vara inblandat på något vis, eller möjligtvis FN? Givetvis förstår jag att varje enskilt land måste ansvara för sin egen nationella timme, för annars skulle det ju bli knas av allting!

Ja, det är ju klart! Knas är ordet!

Tänk om vi helt plötsligt får tillbaka Finlands Koskenkorva-timme, eller Englands förbannade pint-timme, då skulle väl hela tidsystemet haverera fullständigt? Eller hur?

Men det är ju tur att Storbritannien har lämnat EU nu, annars hade väl hela jävla tumsystemet smugit sig in till slut! Vad är klockan? Jo, en halvtum över elva, typ! Där en tum hade varit en timme, en halvtum en halvtimma och en fot lika med ett dygn. Detta är lika säkert som att Ale-stenar är uppkallade efter en ölsort, javisst, så är det!

I foliehattens tecken är faktiskt allt möjligt!

Jo, som alla förstår handlar det hela om, en enda timme som har försvunnit, 60 minuter som med våld har slitits loss från vårt tidssystem och som rimligtvis måste befinna sig någonstans under tiden, ja ni förstår… förmodligen inte!

Men den kan ju rimligen inte bara försvinna som en avlöning… såvida inte det hela har något med kvantfysik att göra?

Men skulle vi få tillbaka den finländska knivtimmen istället för den svenska dalahäst-timmen, då kommer den ju en timme för tidigt, och samma sak med den engelska njurpudding-timmen, som istället kommer en timme för sent, och då blir ju allting helt fel, det förstår ju alla, eller…?

Vi ska då inte ens prata om den grekiska, spanska, italienska eller den cypriotiska timmen, för då blir det rena katastrofen. Jag orkar inte ens tänka på detta kaos!

Usch! Nej, ta bort!

Men inte nog med detta, vi måste ju även ta hänsyn till den så kallade skottsekunden?

Men vad är detta nu för skit, tänker ni säkert?

Nu sitter fanskapet och fabulerar ihop någonting, just precis vad man förvänta sig från någon som bär en foliehatt i Coronatider. Nej, faktiskt inte, skottsekunden existerar faktiskt och stoppas även in i vår tidräkning, då och då, precis som om saker och ting inte redan är tillräckligt krångliga?

Nej, just det!

Anledningen till att en skottsekund existerar beror på att jorden roterar något oregelbundet. Därför hänger vår tidmätning inte riktigt med i svängarna och därför påstås vi tappa runt två tusendels sekunder varje dag, jämfört med jordens rotation runt solen. För att kompensera detta läggs en extra sekund in i systemet ibland.

Var dessa tusendelssekunder tar vägen ska vi inte bry oss om nu, men förmodligen åker de in i solen och brinner upp, det behöver man varken vara astronom, astrofysiker eller hamburgerrestaurangsägare för att förstå!

Men även en makaronborrare på Semper, förstår ju att denna skottsekund smugglas in i systemet när den bortplockade timmen återförs i oktober. Men det jag inte begriper är var denna nya skottsekund egentligen kommer ifrån?

Den går ju knappast att köpa på ICA, COOP eller på Jula! Nej, inte på Blocket heller… eller på Tradera! Men var har man då hittat denna förbannade, men mystiska skottsekund?

Är rymdstationen ISS inblandad på något sätt, eller var kommer den ifrån? Är det partikelacceleratorn i Cern som ligger bakom det hela, eller är möjligtvis självaste Ernst Kirchsteiger involverad?

Ja kanske är det Ernst som står där, helt barfota mitt inne i en flammande krematorieugn och bakar ihop en skottsekund, samtidigt som han fixar till en ljusstake av kromat armeringsjärn med sotade rundstavar som dekoration på sidorna, och allt detta, endast med vänsterfoten?

Visst är det gött med lite go värme”, utbrister Ernst, samtidigt som han bränner av ett leende som får varje äldre dam att sucka högt av åtrå framför tv:n! Att tälja rundstavar i 1 300 graders värme, gör bara att det blir lite mer vintage-känsla av det hela.

Men tar inte Ernst skada av denna värme, undrar naturligtvis vän av ordning? Nej, det gör han inte! Stålmannen rostar ju inte och Ernst klarar av vad som helst med sitt kritvita leende och sina barfota fötter, och skulle Stålmannen möta Ernst i en kamp, skulle Stålmannen garanterat sluta sina dagar som en blomspaljé ute i rabatten eller något liknande…

Men är detta verkligen svaret på den komplicerade frågan? Är detta sant?

Nej, faktiskt inte, nu tog foliehatten över min hjärna för en kort stund…

Givetvis är förklaringen lika enkel som snillrik, och man behöver inte ens vara en ekonom eller partikelstädare på Cern, för att förstå detta. Sorry, ekonomer förstår ju givetvis inte detta … heller! Det är ju självfallet Riksbanken som förvarar den bortplockade timmen och under tiden den härbärgeras hos dem, genererar den givetvis ränta, och vips, så har en skottsekund uppstått. Tjo ho, då var denna gåta äntligen löst! Yippie-ya-kay!

Men vad händer med den borttagna timmen, om vi ska införa konstant sommartid? Då måste ju någon besluta vad som ska göras med den lagrade timmen. Ska den arkiveras, eller ska den destrueras? Av vem, när, och hur i så fall? Och inte minst, var ska den destrueras? SAKAB, återvinningscentralen eller på den lokala soptippen?

Och sedan den största frågeställningen av dem alla – är den borttagna timmen komposterbar, brännbar, eller ska den skickas på deponi? Frågorna är många, svåra och helt omöjliga att svara på, i alla fall nästan…

Sedan måste man ju även utreda om detta skulle kunna få några långtgående konsekvenser av vår tid… jo, skottsekunden måste ju tas i beaktande och därför blir väl timmen liggande permanent hos Riksbanken, för annars kan det ju inte bli några skottsekunder…

Förmodligen är det detta som håller på att utredas (stötas och blötas i EU) och därför kommer förmodligen normaltiden (vintertiden) återinföras och permanentas, men att stanna kvar i en konstant sommartid däremot, det kan få oöverstigliga konsekvenser, i alla fall om man destruerar den borttagna timmen, för då måste vi tillverka en helt ny timme om vi åter ska införa vintertid i framtiden.

Hallå, är det någon kvar därute?

Hallå… vänta … en, två, tre…?

Okej, jag ska avsluta mitt resonemang om sommar-, kontra vintertid, genom att istället referera till en verklig händelse som mitt yngre jag, var inblandad i för länge sedan. Händelsen har dock, tro det eller ej, faktiskt en viss koppling till ämnet.

Ni tre som fortfarande är med mig som läsare, häng med nu, för nu går berättelsen över till ett exempel från verkliga livet…

Jag kommer ihåg en övergång till sommartid i början av mitt vuxenliv, länge sedan nu förstås, men strunt samma! Det är lördag natt, eller rättare sagt, tidigt söndag morgon. Vi hade varit ute och festat, men nu hade festen fortsatt inne i vår bil. Fullt ös, medvetslös, nästan…

Jo, vi hade givetvis en fyllechaffis, vilket betyder (för den som av någon obegriplig anledning inte förstår vad detta är för något?) att vi hade en nykter chaufför till bilen (det är därför det heter fyllechaffis, för han, hon, hen eller det, är ju nykter), ja det är i alla fall andemeningen med det hela… Jo, chaffisen var nog alltid nykter, det är jag nästan 100 % säker på, men alla vi andra, vi var det definitivt inte… ja, inte nyktra alltså!

Någon i bilen kom då på detta med sommartid:

Fan, var det inte i natt som vi skulle gå över till sommartid?

I vanlig ordning tog jag kommandot, eftersom jag var den enda i bilen som visste vilket håll klockorna skulle ställas om…

– Det är ju sommar, tyckte jag, klart som fan att alla klockor ska ställas tillbaka en timme då, så att det blir ytterligare en timme, som vi kan använda för att supa!

Alla förstod ju logiken i detta och vi skruvade därför unisont tillbaka våra klockor en timme, och alla tyckte nog att sommartid var något bra ändå… trots allt!

Men nästa morgon var det dock något som inte stämde!

Jag kommer faktiskt inte ihåg exakt hur det var, men det jag ändå kommer ihåg är hur märkligt jag tyckte att det hela var, när jag vaknade denna första dag med sommartid.

Jag tror att det var morsan som kom upp och väckte mig och talade om att maten var klar, vilket jag blev irriterad över. Tyckte det var taktlöst att komma och väcka mig så tidigt och varför skulle vi helt plötsligt äta middag (egentligen lunch) så tidigt på dagen, klockan var ju inte mer än klockan elva eller något liknande? Morsan förstod ju som vanligt inte vad jag pratade om, men jag minns att jag tyckte att hon var lite okänslig. Inget medlidande eller sympati för att jag hade varit ute och festat natten före. Lite omsorg kunde man väl ändå tycka att ens ömma moder skulle känna för sitt yngsta barn, i denna tunga stund, nej ingen sympati alls! Surt sa räven!

Jag kunde väl inte hjälpa att jag var både trött och bakfull, det var ju alkoholens fel och den sena (eller tidiga) hemkomsten som gjorde att situationen var som den var, och inte mitt fel. Men när jag till slut hade makat mig ur sängen och kommit till sans (nåja!), visade det sig att klockan inte alls var runt halv tolv, som jag hade trott, utan halv två!

Helvete!

Jag visste nästan omgående vad som hade gått fel!

Vi hade naturligtvis fått in den engelska vintertiden i våra armbandsur… istället för svensk sommartid. Och just detta, mina vänner, är ett strålande exempel på vad som kan hända om vi skulle slarva bort vår arkiverade sommartidstimme. Det går fullständigt åt pipsvängen och allt skulle bli fullständig kaos där i ute samhället.

Nu var detta endast en ytterst lokal distraktion, enbart koncentrerat till vår festplats inuti bilen, men ändå. Men det hela visar ju på vilka enorma risker som finns inneboende i problematikens sanna natur. Verkligen inget att leka med! Nej, sluta genast med dessa farliga experiment med vårt tidsflöde, för kommer tiden väl ur led, är det illa, verkligen illa!

Nu när dessa rader skrivs är det åter sommartid, men trots att vi har hållit på med detta spektakel under många år nu, är det ändå ingen utomstående som vet var den bortplockade timmen befinner sig, när den inte använts.

Jo, VI (vilket betyder jag själv, samt kanske tre läsare, såvida de inte har somnat eller tagit sina liv?) vet ju detta (ja, det var ju Riksbanken), men alla de andra, de har ju inte en susning! De vet ju ingenting alls… precis som vanligt! Inte ens kungen vet!

Men tänk om någon utnyttjar och skändar denna timme å det grövsta, och att vi sedan helt plötsligt får tillbaka endast 58 minuter och 18 sekunder, hur fan skulle detta se ut? Jag tänker främst på minusränta, och allt det där. Detta scenario hade ju varit värre än om att vi hade fått tillbaka den norska timmen istället!

Men den norska timmen är väl detsamma som den svenska, säger väl någon satans besserwisser då? Nä hä, det stämmer inte alls, för en norsk Johaug-timme är alltid mycket sämre, än en normal svensk felvallad-timme. För inte fan vill vi väl ha en Bricanyl-dopad norsk lusekofta-timme rakt in i den svenska tidsvisningen, det måste väl alla förstå.

Foliehatt eller inte, någon jävla måtta för det väl ändå få vara, eller hur? 

Ja, och hör sen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s