Skolbuss och Danmarksresor! (Eller: När hela bussen brinner upp!)


När jag gick i högstadiet åkte jag alltid buss till och från skolan, eftersom det var ca två mil till skolan. Busschauffören, som även var den som ägde bussen, lovade oss en gratisresa till Danmark med Stena Line och motprestationen var då att vi inte skulle förstöra bussen under året.  En gratisresa tur och retur resa till Fredrikshamn i samband med vårterminens slut stod alltså på spel.

Konsekvensen blev att alla verkligen höll koll på varandra och fan tog den som försökte göra något otillåtet i bussen. Man skulle inte grisa ned, klottra eller skära sönder sätena, man skulle uppföra sig med andra ord och vara rädd om bussen man åkte i! Man skulle inte heller stå upp i sätena eller göra något annat som förstörde eller grisade ner inredningen! Skräp plockade man upp och skulle något ändå hända av en olyckshändelse eller liknande, berättade man det för busschauffören och då var det givetvis okej!  Ingen gjorde heller något i bussen och skulle det någon enstaka gång ändå vara någon som försökte göra något, blev den personen ganska hårt tagen av alla de andra i bussen. Det var absolut nolltolerans som gällde!

Kom man på bussen som ny sjundeklassare på hösten, fick man ganska omgående reda på av chauffören vad som låg i potten, och de äldre i bussen, det vill säga åttor och nior, samt diverse gymnasiefolk, talade sedan om vad som gällde för de yngre. Det stod stryk på agendan om man misskötte sig, samt skam och evig förtappelse om man orsakade en inställd resa. Nej, det var det ingen som vågade riskera…

Detta upplägg fungerade perfekt och vi fick också en härlig resa med Danmarksbåten och Stena Line vid skolslutet. Jag kommer ihåg att jag köpte både en flaska gin och några elefantöl ombord på båten, endast 14 år gammal. Detta imponerade givetvis stort på mina kompisar som också då skulle försöka köpa ut, vilket självfallet inte gick! Jag tror att jag var den enda underåriga i vårt sällskap som faktiskt fick köpa ut!

Varför just jag kunde köpa, endast 14 år gammal, var kanske lite skumt, men jag var ganska lång för min ålder, typ fullväxt och närmare 190 cm lång. Det gjorde säkert sitt! Till en början ville man dock inte sälja till mig, men då tjatade och argumenterade jag så intensivt att jag ändå fick köpa till slut! Det ska inte kunna gå, men det gick i alla fall! Det blev ju även köer efter mig när jag stod och tjatade, vilket tydligen stressade expediten. Idag hade säkert en vakt kommit och avvisat mig, men det var andra tiden då!

Hela Tax-free konceptet ombord var annorlunda eftersom man fick handla i en kioskliknande Tax-free shop. Ingen självbetjäning när jag handlade detta år med andra ord!

Det var även jag som fick köpa ut mellanöl till mina skolkamrater i någon affär ute i periferin i staden där vi gick i skolan, då jag var 14-15 år. Då pratar vi om några fulladdade kassar med mellanöl, det var aldrig några problem för mig att köpa dessa öl. Sedan försvann ju mellanölen och våra dryckesvanor förändrades även med det. Det vill säga, någon äldre bekant fick köpa ut på systemet istället!

Några år senare gjorde jag även min systembolagsdebut och handlade på Systemet för första gången, endast 17 år gammal. Så det måste ha varit något med mitt utseende som gjorde att jag verkade var äldre än vad jag var. Idag strävar man istället åt andra hållet och vill verka yngre än vad man i själva verket är, lite märkligt…

Men tillbaka till skolbussen och Danmarksresorna, för även kommande år skulle vi ju åka över till Danmark, trodde vi i alla fall! Bussen var fin och välvårdad, eftersom vi skötte oss så bra, då någonting plötsligt hände, något som faktiskt oroade oss alla…

Jag gick nu i åttan och skolbussen stoppade en eftermiddag i vanlig ordning utanför mitt föräldrahem, jag ropade hej då till kompisarna och klev av bussen. Jag hade suttit längst bak, precis över motorn, det var liksom min plats där bak i bussen.

Jag kommer ihåg att jag reagerade på något när jag klev av bussen, men jag vet inte riktigt på vad egentligen, kanske var det en doft eller strålningsvärme från motorn (branden)? Men jag lade i alla fall märke till att bussens motor hackade till och lät lite konstigt, när den åkte iväg. Detta kommer jag tydligt ihåg!

Jag gick sakta in på gården, då jag helt plötsligt såg kraftig svart rök välla ut från bussen bakdel, där motorn satt. Bara en kort stund senare fick bussen köra till sidan av vägen och hastigt nödparkera, för att sedan akut evakuera alla ombordvarande.

Nu vällde det ut våldsamt med rök från bussen och man förstod ju att detta inte var bra alls! Det dröjde inte heller många sekunder innan det även slog ut rena eldslågor från bussens motor, och inom någon minut brann ju hela bussen som en fackla. Bussens säten blev ju rena brandbomberna!

Från det att bussen släppte av mig tills den stod i full brand, så pratar vi om max 4-5 minuter. Bussen kom ca 100-150 meter innan den var tvungen att stanna och utrymma! Snabba ryck!

Inga stora marginaler, men allt hade fungerat perfekt och inga personskador blev det, vad jag kommer ihåg. Anledningen till att busschauffören nödparkerade bussen och evakuerade alla ombordvarande, var att någon i bussen noterade brandrök och sedan såg svart rök välla ut från bussens bakdel och omedelbart meddelade föraren, som genast tog det säkra före det osäkra!

Tack och lov!

Jag stod i huset och tittade ut genom fönstret och såg att hela bussen brann som en fackla och jag har många gånger funderat på vad som hade hänt om bussen inte hade stoppat och släppt av mig?

Känslan har alltid landat i att det hela troligtvis hade slutat betydligt olyckligare, än vad det faktiskt nu gjorde! Ingen blev skadad, men det har ju faktiskt inträffat en del andra olyckor, där bussar faktiskt har brunnit upp, med skadade eller dödade som konsekvens. Det har visat sig att sätena i dessa bussar innehöll så mycket plast och skumgummi, att det var likställt med en större mängd bensin, inte konstigt att det brann i dessa bussar…

Jag hade ju även suttit rakt ovanpå motorn, där branden letade sig in bussen, utan att märka någonting… Här hade vi nog änglavakt, samtliga av oss i bussen och kanske var det jag som var den räddande ängeln denna dag, för hade inte jag gått av bussen, hade man kanske inte märkt av branden innan det hade varit för sent. Men vad som orsakade branden har jag svårt att minnas! Bussen blev ett utbränt vrak, helt uppbrunnen. Brandkåren fick ju bara försöka begränsa branden, inte så mycket mer att göra…

Vi fick sedan åka i en inlånad buss under en period och alla var riktigt molokna, för nu hade ju Danmarksresan brunnit inne med bussen. Bussen var ju förstörd och då kunde det väl inte heller bli någon resa, eller?

Någon frågade i alla fall bussägaren om saken och han svarade ungefär så här:

– Inställd Danmarksresa, varför då? Det var väl inte ert fel att bussen brann upp, dessutom är bussen försäkrad, klart att det blir en resa i år också! Varför skulle det inte bli det?

När vi fick reda på detta, blev ju alla glada igen, men det var inte riktigt lika häftigt att sitta längst bak i bussen längre, och det fanns ofta många lediga platser där bak efter olyckan.

Vi åkte sedan till Danmark även detta år och även året efter, totalt tre Danmarksresor i rad var jag med på, de två sista resorna har jag dock inga minnen alls ifrån, vilket kan bero på diverse olika saker, men jag kommer inte ihåg vilka…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s