Högt blodtryck istället för nyttig fiber! (Eller: När man får 15 000 kr i kompensation efter att ha tuggat fradga i två år!)


Detta blogginlägg handlar om hur det gick till att få in fiber till vårt hus i Uddevalla! Det hela gällde Öppen Fiber via Telia och lokal entreprenör för det praktiska var firman EmPower! Vi tecknade avtalet i november 2015 och fibern skulle sedan vara indragen och klar juni-juli 2016, sedan absolut senast 31 december 2016, vilket sedan blev våren-sommar 2017 och till sist, någon gång under 2017, kanske… eventuellt … eller möjligen inte alls?

Eftersom detta blogginlägg nästan helt och hållet bygger på mejlkorrespodens kan tonen ibland bli lite sur och gnällig, men det var en fullt medveten strategi, för man skriver ju aldrig dessa mejl när man är i affekt, utan först efteråt då man har lugnat ned sig lite! Argt, men balanserat och sansat ska det vara, fast givetvis i en svavelosande skrud för bästa möjliga effekt!

Jag redovisar här merparten av den brevkorrespondens som förekom mellan parterna 2016-2017. Jag skrev följande i september 2016:

Ärendebeskrivning:

Vi väntar på besked om när man tänker gräva på vår gata och sedan koppla in vårt beställda bredband. Underentreprenören EmPower svarar inte på angiven mejladress, dessutom har man redan varit på vår gata för att koppla in fiber i huset, bara för att konstatera att man inte ens har grävt ner någon fiber på gatan!

Nu går det inte ens att logga in på ”mina sidor” på Öppen fiber-sidan, men tidigare stod det att man skulle koppla in fiber under juni-juli. Nu är vi inne i september och ingen verkar bry sig om någonting alls!

Men eftersom vi har tecknat avtal med Telia, och inte EmPower, så är det Telia som har ansvar för informationen. Vi är vid det här laget ganska så irriterade över den bristfälliga informationen. Men det kanske inte är så noga nu när avtalen väl är påskrivna?

Det jag vill ha svar på är när man har tänkt sig att gräva på vår gata och när man har tänkt sig installera fiber i husen. Det måste ju rimligen finnas en arbetsplanering för detta arbete (…).

På detta klagomejl fick jag följande ”god dag yxskaft svar!!!” och de ljuger mig rakt upp i ansiktet när de svarar följande den 9 september 2016:

Hej Roger. Tack för ditt mail.

Jag beklagar att du inte fått information angående din leverans.  Vi har dessvärre förseningar i ditt område som beror på ett tekniskt fel på stationen som din fiber är kopplad till. Vi arbetar med att åtgärda problemet men kan i dagsläget inte svara på när detta kommer vara klart.

När vi har mer information kommer vi naturligtvis att kommunicera ut det till dig. Jag ber återigen om ursäkt för förseningen och hoppas att det inte orsakar för mycket problem för dig!

Den 19 september 2016 skriver jag återigen och klagar:

Hej igen!

Det går överhuvudtaget inte att logga in på ”Min fiber” på Sidan ”Öppen Fiber/Telia/Min Fiber/Villa”

Man kommer till Bank ID, sedan när man legitimerar sig så hamnar man i ett vänteläge som man aldrig kommer ur. Spelar ingen roll många gånger man försöker, det fungerar inte och så här har det varit under flera veckors tid. Man kan alltså inte ens komma in på sin egen sida om Öppen Fiber!

Man får ingen information om någonting alls!

Telia verkar totalt ointresserade av att vi i Uddevalla ska få någon fiber, eller att vi ska få någon info om varför allt har gått i stå! Detta är under all kritik!

Inte blir det bättre av att man via inofficiella kanaler får reda på att problemet beror på att EmPower, som är de som ska gräva i gatorna, har fått grävförbud av Uddevalla Kommun eftersom de inte har asfalterat efter sig på de ställen där de redan har grävt. Dessutom ska företaget vara på ekonomiskt obestånd och de anställda flyr tydligen från företaget.

Sedan förekommer uppgifter att vi bara kan glömma att få någon fiber innan årsskiftet, vilket Telia har lovat. Är det möjligen dessa omständigheter som man på Telia väljer att kalla för ”tekniska problem”?

Jag kräver att Telia går ut med en skriftlig information till alla sina kunder som har tecknat Öppen Fiber i Uddevalla, och ännu inte har fått det! Man tycker att Telia ändå kan visa så pass anständighet och omsorg om sina kunder att man tar ansvar för hela sin leveranskedja.

Nu vill vi ha officiell information från Telia gällande vad som händer och varför allt dröjer?

Alternativet är av vi kontaktar lokalpressen och ber dem rota runt i omständigheterna kring denna sörja, som nu börjar stinka riktigt illa! Bollen ligger nu hos Telia på vilket sätt man vill hantera denna situation!”

Dagen efter svarar Telia, eller vad nu man nu ska kalla det hela? Man undviker i alla fall att svara i sak eftersom man svarar på följande sätt:

”Hej Roger

Jag ber återigen om ursäkt för att din leverans av Telia Öppen Fiber har dragit ut på tiden. Som jag nämnde tidigare har vi stött på hinder i området och vi gör allt för att komma till en lösning för att så fort som möjligt kunna utföra våra kunders installation. Vi kommer självklart gå ut med mer information när vi har ett besked att ge. Tills dess måste jag tyvärr be dig avvakta.”

God dag yxskaft och skygglappar på, med andra ord! Sedan är det munkavle på, ända tills den 15 november 2016, då man skickar ut följande mejl från Telia:

Hej,

Tack för att du har valt fiber från oss på Telia.

I samband med din beställning fick du en sista garanterad leveranstid för vårt arbete med att bygga och installera fiber i ditt område. Vi har behövt byta entreprenör i ditt område vilket tyvärr kommer att försena din leverans. Leveransen kan också påverkas av väderförhållanden.

Vi jobbar intensivt för att du ska få din fiber under våren 2017. Om du inte kan godkänna denna senareläggning har du rätt att säga upp ditt avtal då vi inte längre kan leverera din fiber enligt den ursprungliga tidsramen.

Men eftersom det inte fanns någon annan leverantör av Öppen Fiber i området var de enda alternativen att fortsätta med ADSL, eller att vänta ut Telia. Vi fick vänta på bättre tider, tyvärr!

Sedan dröjer det till någonstans i mars-april 2017 innan jag åter skriver till Telia, för nu har man kunnat läsa om i Bohusläningen om vad problemen egentligen handlar om, vilket bekräftar att alla problem orsakats av EmPower, samt Telia som inte agerar i frågan! Nu rann sinnet verkligen till och jag avkrävde åter ett svar från Telia:

Ӏrendebeskrivning:

Vi väntar fortfarande på att vi ska fiber indraget hos oss. Läser nu i Bohusläningen att Telia fortfarande skyller ifrån sig på EmPower, samt dessutom på Skanova. Men själva verkar man inte ha något ansvar alls, tydligen?

Men vi har inte ingått något avtal med varken EmPower eller Skanova, så jag förstår inte varför detta skulle ha någon relevans, överhuvudtaget. Telias upphandlingar och underentreprenörer är väl Telias eget ansvar? Jag utgår ifrån att vi får ett skäligt skadestånd (nedskrivning av anslutningsfakturan) när man bär sig så illa åt som Telia gör nu.

Enda erbjudandet vi har fått är att bryta avtalet, vilket endast gynnar Telia, ej mig som kund. Först skulle fiberanslutningen vara klar juni 2016, sedan december 2016, sedan kanske våren 2017 och sedan kanske under 2017. Jävla mygel och ryggdunkande av EmPower som har misskött sig från första början, oss kunder behandlar man dock som rena skiten. Fy fan, på ren svenska!

Läs gärna medskickade länkar (…)”

Uppfattade nu Telia min stora frustration, eller fortsatte man med sina bortförklaringar och mörkläggning? Man svarade:

”Hej Roger och tack för att du hör av dig till oss,

Jag beklagar att du har fått din leverans försenad och att installationsförloppet inte har fungerat helt felfritt. Vi kommer att kompensera dig för den sena leveransförseningen. Jag ber dig återkomma till oss så fort du har fått din fiber indragen och klarskriven så kommer vi att kunna se över vad vi kan erbjuda dig för din försening.”

Tydligen gjorde mitt arga mejl lite intryck på dem i alla fall, för den 23 april 2017 skrev Telia följande mejl till mig:

Information om din leverans av Öppen Fiber                        

Hej!

Vi är väldigt tacksamma för att du har valt Öppen Fiber från oss på Telia. Och vi beklagar att du har fått vänta så länge på din fiberanslutning. Som vi har skrivit till dig tidigare så har arbetet blivit försenat och bakgrunden är att vi under en tid har haft problem med den ansvarige entreprenören, EmPower AB.

Under senhösten 2016 hamnade EmPower AB i ekonomiskt obestånd, i november sattes företaget i rekonstruktion och den 28:e april 2017 sattes företaget i konkurs. Vi har löpande arbetat för att hitta lösningar som gör att de påbörjade projekten kan slutföras så snabbt som möjligt. Processen för att byta entreprenör är dock komplicerad. Under den tiden företaget var satt under rekonstruktion fick vi inte byta entreprenör. Därtill tar det tid att inventera och kvalitetssäkra det som redan är gjort av den förra entreprenören. Detta är något som tyvärr drabbat dig som kund.

Vi beklagar detta och jobbar intensivt för att du ska få din fiber så snart som möjligt. Nu när konkursen för den tidigare entreprenören är ett faktum har vi kunnat påbörja en ny upphandling som väntas vara klar i juni. Den beräknande leveransperioden för din fiberanslutning är juli till september 2017.              

Som goodwill för förseningen erbjuder vi dig att helt kostnadsfritt surfa med Telia Mobilt Bredband medan du väntar på installationen av din fiber. Vi har förladdat ett abonnemang med 300 GB surf som du kan använda fritt under de kommande 6 månaderna (…).”

Naturligtvis fungerade det mobila bredbandet lika dåligt som det ADSL som vi redan hade, och kanske var det närliggande berget som störde ut det hela? Men man gjorde något i alla fall (vilket man ändå måste ge dem en eloge för), sedan fick jag ju även reda på vad det tekniska problemet bestod av…

Att det sedan inte var något tekniskt problem bekräftar ju bara min tidigare åsikt om att Telia både hade ljugit och mörkat om vad som egentligen hände bakom kulisserna. 

Sedan fick vi följande mejl den 29 maj 2017:

Hej!

Vi på Peab Anläggning har fått förtroende att färdigställa fiberarbetena för Telia Sonera i ert område.

Som ni kanske redan har märkt av så har vi börjat schakta i området och ska färdigställa detta arbete under hösten 2017.

Alla kunder kommer bli kontaktade av oss för tidsbokning. Vi kommer att behöva utföra en ny förprojektering på varje fastighet. Vissa av er kommer kanske bli kontaktade av grävarna på plats vid eventuella ändringar.

Tyvärr kommer ni inte att kunna följa arbetet på ”Min Fiber” på Telias hemsida.

Har ni några frågor är ni välkomna att höra av er via mail.

Nu skulle man alltså återigen utföra det arbete som redan hade utförts, vilket innebar att jag tröttnade och själv gick ut och grävde ner fiberhylsorna i trädgården, så nu var det i alla fall det förberett och klart. Nu var det bara att vänta på själva fibern!

Man grävde ju till slut även i gatan och jag fick ju även in fibern till huset. Men till en början var fibern varken inkopplad i skåpet ute på gatan, eller in till huset. Under flera månaders tid var det bara lösa fibertrådar, som inte var inkopplade någonstans!

Detta var nu klart under senare halvan av juni månad 2017, sedan blev det semester och sedan hände ingenting och sedan ingenting, förutom att grannarna nu började få sin fiber installerad, men mitt hus hade man tydligen glömt bort… Grannen mitt emot fick fibern indragen flera veckor före mig, men i gengäld fungerade inte hans fiber… om det nu var någon tröst i eländet?

Men man hade ändå mage att skicka mig en faktura, som fick mig att fullständigt flyga i taket!

Nu fick jag återigen skriva ett irriterat brev.

Hej!

Detta mejl gäller Fakturan för Öppen Fiber – Faktura XXXXXXX

Fastighetsbeteckning XXXXXXXXX X

Roger Skoog (…)

Jag har nu fått den första fakturan på Öppen Fiber och jag bestrider denna faktura Fullständigt!

Det är stor skam att ni ens har mage att skicka denna faktura till mig! Det tog nästan 2 år innan vi till slut kunde få vårt får fiber indraget i huset. Under hela tiden har ni vägrat att besvara mina frågor, ljugit, samt låtit bli att informera oss överhuvudtaget.

Grannen som bor 10 meter bort fick ett prisavdrag på 2 000 kr (totalt 15 000 kr någonting) utan att han ens behövde bestrida fakturan, men jag ska betala fullt! DETTA TROTS ATT TELIA FORTFARANDE HÅLLER PÅ ATT KRÅNGLA MED OSS! 

Jag ringde till Telia redan någon gång, sent 2016, eller tidigt 2017, och pratade med kundtjänst om just detta, och får då ett muntligt besked om att jag skulle få skälig kompensation för all vår väntan, samt allt besvär. Det löftet var tydligen inte värt någonting alls! Men det finns även ett skriftligt löfte bifogat längre ned i texten!

Varför grannen får en kompensation utan att begära detta, medan vi som har begärt detta sedan tidigare, inte får, kan man ju bara spekulera om?

Sedan har vi fått låna ett 4G-moden gratis som någon slags goodwill kompensation (utan att vi ens hade begärt att få denna utrustning), men det fungerade inte ett dugg bättre än det ADSL med trådlös router som vi redan hade från Tele2. Detta 4G- modem kopplade ju ner hela tiden, så det hade vi ingen större nytta av alls, faktiskt! Detta skall inte påräknas oss för att ni ska slippa kompensera oss för allt strul som har pågått i nästan 2 år tid!

Vi har inte fått någon som helst information om hur vi ska komma igång med vårt bredband, vilken utrustning som krävs eller någonting alls. Det var först när PEAB kom in i bilden som kommunikationen på det lokala planet åtminstone började fungera!

Däremot lyckades ni i våras att lägga alla abonnemang förutom själva fiberanslutningen, på min sambo. Sedan skickade ni några diffusa länkar på hennes mobiltelefon, som vi inte ens visste hur vi skulle kunna gå vidare med (…).

Hon kan inte det tekniska och jag kommer inte åt abonnemangen eftersom jag inte har någon behörighet, trots att det är jag som är den juridiska person som äger fiberanslutningen, lite märkligt att Telia säljer abonnemanget till min sambo då?

Det borde väl vara jag, som beställare som skulle ha skrivit på detta, inte min sambo, som inte har beställt någon fiber?

Jag, Roger Skoog (xxxxxx-xxxx) som har skrivit på avtalet (E-avtalsnummer xxxxxxxxxxxx) 2015-11-13 om att vi skulle ha fiber indraget i huset, har inte någon som helst access till varken bredbandet, tv eller telefon abonnemang!

Hur i h-e kan ni utesluta mig som juridisk ansvarig för fiberanslutningen, från övriga delar som också är Telia? Att det är olika avdelningar, struntar jag i! Dessutom har vi fortfarande efter en månad efter att abonnemanget tickade igång, inte fått någon bredbandtelefon, eller ens någon som helst information om hur en sådan fungerar, eller hur man kommer igång med det hela. Bedrövligt!

JAG VÄGRAR ATT BETALA DENNA FAKTURA INNAN NI GÖR OM OCH GÖR RÄTT, FÖR NÅGON J-A ORDNING FÅR DET VÄL ÄNDÅ VARA?

Jag skickar med den mejlkorrespodens som finns bevarad, läs gärna igenom den också!

Jag kommer inte att nöja mig med någon diffus bortförklaring, utan gör om och gör rätt denna gång…

Jag är så missnöjd som en kund någonsin kan vara…”

Till slut fick vi, nästan två år efter vi tecknade på kontraktet, äntligen ett fungerande fiberbredband! Fibern installerades och kopplades även in inne i huset, jag hade skickat efter utrustning så att jag kunde bygga upp ett trådlöst mesh-nätverk i huset, samt få ordning på alla abonnemang och allt teknik i huset.

Tyvärr tappade vi ca en månad pga att vi inte fick information om att fibern var aktiv redan från inkopplingsdagen i huset, vilket vi givetvis inte hade fått någon information om!

Den 21 november 2017 får jag ett svar på mitt arga mejl och att kräma på lite extra när man skriver arga brev, det brukar ofta löna sig, vilket även gällde i detta fall:

Hej Roger!

Först vill jag börja med att beklaga förseningen som varit i ditt område. Som du känner till hade vi problem med vår entreprenör som gick i konkurs och jag ber om ursäkt för att det drabbat dig som kund.

Gällande ersättningen så är det självklart något du är berättigad. Vi kan erbjuda dig 2400 kr i ersättning som vi drar av på din faktura. Om du godkänner detta får du gärna bekräfta det i ett mail så drar vi av beloppet. Det mobila bredbandet påverkar inte det prisavdrag du ska ha utan var ett sätt för oss att erbjuda kunder bredbandsuppkoppling under tiden de väntade på fiber. (…)

Vi på Öppen Fiber kan inte svara på frågor om Telias tjänster då vi är operatörsneutrala. Hur det kommer sig att din sambo fått tjänsterna upplagda på sig har vi ingen information om (…).

Vänligen återkom och meddela hur du ställer dig till prisavdraget och eventuella frågor du kan ha.

Vi på Öppen Fiber önskar dig en trevlig dag!”

Jag accepterade prisavdraget på 2 400 kr på fakturan (orkade inte bråka mer, sedan låg det ju även i fas med vad grannen hade fått i kompensation) och med detta sista avdrag hade vi i alla fall fått den ursprungliga installationsfakturan sänkt med totalt ca 15 000 kr. Det lönar sig att vara lite arg och irriterad ibland och ligger man på och är lite extra jobbig, så brukar det oftast löna sig i slutet. Men hade jag inte bestridit den sista fakturan, hade det nog inte heller blivit någon mer prisavdrag.

Det fixade sig till slut, men det tog två år i anspråk … men det löste sig ju, till skillnad från alla stackare som hamnade i klorna på IP-Only (stackars dom!).

3 reaktioner till “Högt blodtryck istället för nyttig fiber! (Eller: När man får 15 000 kr i kompensation efter att ha tuggat fradga i två år!)

 1. Stor egenkänning på detta! Det verkar som alla fiberbolag har satt detta i system.
  I mitt område var det IP-Only, först när hela området gick ihop och krävde återbetalning, hände det mycket och fort.
  Ett område i närheten valde Telia, och de hade samma problem.
  Vi bor ganska centralt i Göteborg, så de har liksom inget att skylla på.
  Jo, just det – problem med avtal med kommen (mark) och andra markägare.
  I två år…?
  Nej, tror inte så mycket på det.

  Glad att jag såg din blogg, har hunnit läsa lite. Du skriver verkligen underhållande!
  Ett stort tack till den gamle vän som ledde dig in på den här vägen! 🙂

  Tråkigt nog blev jag uthystad från FB-gruppen Bloggare 35+ utan att ”passera gå” efter att ha beklagat att det är mest professionella resebloggar, tarotsidor, och andra proffsbloggar. Missade att hon som har sidan driver en kommersiell tarotsida.. 😉
  Inte så mycket läsvärt, och ingen förlust egentligen, men jag blev lite snopen.
  Har du någon annan FB-sida som förmedlar bra bloggar, helst utan massor av reklam och samarbeten?

  Gilla

  1. Hej!
   Kul att du gillade mitt blogginlägg! Jo, det förekommer mycket fulspel när det gäller denna bransch! Jag vet också att många som bor i Ljungskile, strax söder om Uddevalla, också har stora problem med IP-only! Folk har väntat i flera år och får inte byta leverantör utan straffavgift, trots att bygglovet för fibern på denna ort har gått till ett annat företag. Man kan inte leverera, ändå bråkar man! Det är bedrövligt!

   Jag fick ju mitt fiber till slut, men det tog ju sin lilla tid och krävdes mycket bråkande för att få information och kompensation.

   Jag använder dessa bloggsidor enbart för försöka nå ut med min sida, men det är svårt eftersom det inte är så många på dessa sidor som gillar att läsa det jag skriver. Det ska helst vara mode, kläder, smink, fitness, träning, samt en hel del flum!

   Jag tycker det är roligt att skriva, men det är svårt att nå ut, när man skriver om det jag gör!

   Du är välkommen att läsa mina andra blogginlägg, jag försöker få till en humoristisk touch bland alla tokigheter!

   Övriga sidor som jag lägger in mina nya blogginlägg hos, är följande (men om de är så bra vet jag ju inte?):

   https://www.facebook.com/groups/234120950009618/
   https://www.facebook.com/groups/bloggardulankadighar/
   https://www.facebook.com/groups/347485648596271/
   https://www.facebook.com/groups/543052722386691/
   https://www.facebook.com/groups/fruknepig.se/
   https://www.facebook.com/groups/249551721781425/
   https://www.facebook.com/groups/281779435311990/
   https://www.facebook.com/groups/519098314814176/

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s