Mitt DNA! En genväg till min egen historia!


image

Har börjat släktforskat lite grann på sistone och skickade även in ett DNA-test till MyHeritage i  USA för en analys.

Analysen visade att jag var 93,3% skandinav, 3,5% ashkenazi-jude och 3,2% finländare!

Givetvis blev jag enormt överraskad över resultatet och visst hade jag aningar om att jag hade genetiska kopplingar utanför Sveriges gränser, det hade jag ju haft på känn, men att få reda på att man har kopplingar till både Norge och inte minst, Finland, var ju lite chockerande. Det hade jag ju aldrig trott!

Skämt åsido, ashkenazi-jude visste jag ju inte ens vad det var för något, och att jag hade sådana kopplingar gjorde mig faktiskt mycket förbryllad, för jag hade ingen som helst aning via vilken förfader/förmoder som detta genetiska arv kommer ifrån! Märkligt minsann!

Jag har förvisso vissa aningar! Det finns tre olika släktgrenar att välja på, men jag vet inte vilken som är den korrekta!

//Men nu efter några månaders efterforskning tror jag mig kanske veta var mitt okända judiska påbrå ändå kommer ifrån. Jag har en direkt förfader 8 generationer bort, Wilhelm L Hartmann, född i Finland. 1720. Min morfar-morfar-farfar-farfar, ett släktband som går via Dalsland, Umeå, Norge, Skåne och Finland! Kanske mina judiska gener kommer härifrån, kanske är det så… eller inte?//

Men när man läser att 80% av de judar som mördades i de tyska koncentrationslägren var just ashkenazi-judar, som härstammar från Tyskland, Österrike, Polen, Balkan, Ryssland, Ukraina och Östeuropa, så inser man ju att det förmodligen även fanns några avlägsna släktingar som gick med i skorstensröken från koncentrationslägrens krematorier.

Den krassa verkligheten innebär också att jag troligtvis inte hade funnits om tyskarna hade invaderat Sverige under kriget, för då hade även Sveriges judar rensats ut, och då hade  mina judiska förfäder förmodligen också rensats bort, och förmodligen även min framtida existens med den! Längre bort än så, var det alltså inte! Manar faktiskt till lite eftertanke, trots allt!

Läs även fortsättningen i nästa inlägg:

https://skoogstokig.wordpress.com/2018/06/10/att-slaktforska/

En reaktion till “Mitt DNA! En genväg till min egen historia!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s