”Från Västervik Till Hultsfred: Svenska Musikfester 1966-1986 Del 1”- Boken äntligen klar efter 10 år!


Några ord om boken….

Jag ska inte skriva att den är oväntat bra, boken alltså, men den här boken är riktigt bra. Dessutom med fakta rätt om sånt jag känner till, typ Gärdet.”

”Jag har läst hela Göteborgskapitlet med stort intresse. Jag var framförallt delaktig i den tidiga Gbg-punken med Garageligan. Mycket intressant! Det var kul att få hela historien. (…) Ser fram emot vol 2.”

”Läst lite av läsprovet. Texten känns engagerad, initierad och välskriven. Tänker jag på all faktainhämtning + bearbetande + skrivandet av boken, så kommer ett ord till mig: Stordåd! Boken bör finnas på alla bibliotek och hemma hos alla seriösa festival goers…”

#festival

#musikfest

——————————————————————————-

https://www.bod.se/bokshop/fran-vaestervik-till-hultsfred-roger-skoog-9789180078771

Boken publicerades först på bod.se, men finns även att köpa hos de flesta andra nätbokhandlare etc. Klicka på länken ovan för att komma till bokshopen…

Läsprov: Från Västervik till Hultsfred!

https://www.bod.se/booksample?json=http%3A%2F%2Fwww.bod.se%2Fgetjson.php%3Fobjk_id%3D3764030%26hash%3Df4de371bba0e91c1cb48dfaa50ab8f0b

https://www.smakprov.se/bok/kartonnage/fran-vastervik-till-hultsfred-svenska-musikfester-1966-1986-del-1-9789180078771/

Tryckt bok i hårdpärm

Svenska Musikfester 1966-1986: Del 1

Roger Skoog

Film, konst & kultur

Inbunden bok, 496 sidor

ISBN-13: 9789180078771

Förlag: Books on Demand, Utgivningsdatum: 16.05.2022

Språk: Svenska

E-bok

ePUB, 852,1 KB, Vattenmärkning

ISBN-13: 9789180570503

Förlag: Books on Demand, Utgivningsdatum: 16.05.2022

Språk: Svenska

Svenska Musikfester Del 1. ca 500 sidor i hårdpärm, eller som E-Bok till kampanjpris…

Bilden visar innehållet i Del 1… resten i Del 2…
OBS: Lågt pris på Bod.se stämmer endast för E-boken under de 8 första veckorna, men ej för den tryckta boken. Men köper man boken på Bod.se så sponsrar man i gengäld mig som författare, eftersom jag tjänar mer på varje såld bok där. Ca 10 kr mer till mig där, än på andra ställen. Vill man sponsra mig inför kommande böcker, eller vill ge credd för min insats, är det alltså alltså Bod.se som gäller. Vill ni köpa så billigt som möjligt, är det andra alternativ som gäller. t.ex. Bokus eller Adlibris…

Pressrelease 2022-05-16

Svenska Musikfester: De 20 Första Åren – En berättelse, två böcker!

Genom två böcker och 1 000 sidor, får läsaren följa med på en 20 år lång musikresa. För allra första gången berättas nu historien om de svenska musikfesternas uppkomst och vidareutveckling. För nu har boken ”Från Västervik till Hultsfred: Svenska Musikfester 1966-1986 Del 1” kommit ut!

Resan inleds hos en primitiv visfestival i Västervik 1966 och slutar med Håkan Waxegårds egna ord, om sin och Rockpartys, intressanta färd fram till Hultsfredsfestivalen 1986. Ett 10 år långt bokprojekt kan äntligen öppna sina pärmar!

När och var arrangerades de första festivalerna och musik/folkfesterna i Sverige? På vilket sätt är folkfesterna i Uppsala viktiga för sammanhanget? Vad hände egentligen i Mantorp midsommarhelgen 1970? Hur lyder historien bakom Gärdesfesterna? Hur gick det till när proggen och punken samsades på Sprängkullen i Göteborg? Vad hände på Vallsberget i Piteå under 1980-talet? Var verkligen Elvis Costello en visartist och hur ser kopplingen mellan Rolling Stones och Dals Långed ut? Vad hände i lilla Hultsfred innan den stora festivalen slog upp sina portar 1986 och vilka kopplingar finns egentligen mellan Rockslaget i Karlshamn och Sweden Rock Festival?

Efter 10 års slit är Sveriges musikfesthistoria de 20 första åren, äntligen färdigprocessad.

Bokens Del 1, ges ut via bod.se den 16 maj 2022, och kommer därefter med viss fördröjning, även att finnas tillgänglig hos övriga nätbokhandlare (CDON, Adlibris, Bokus, Amazon, Google Play etc). Boken ges ut som tryckt bok i hårdpärm med måtten 17 x 22 cm, där varje bok rymmer ca 500 sidor. Den ges, med någon veckas fördröjning, även ut som E-bok.

Recensionsexemplar går att beställa via följande länk: https://www.bod.se/forfattare/forfattartjanster/recensionsexemplar.html

För info om författaren, se Skogstokig Förlags infosida: https://skogstokigforlag.com/skogstokig-himself/

… för ytterligare info om projektet:

https://www.facebook.com/SvenskaMusikfester19661986

För att köpa den tryckta boken, eller E-boken…

BoD.se

https://www.bod.se/bokshop/fran-vaestervik-till-hultsfred-roger-skoog-9789180078771

Adlibris

https://www.adlibris.com/se/sok?q=+Fr%C3%A5n+V%C3%A4stervik+till+Hultsfred%21+%3A+Svenska+Musikfester+1966-1986%3A+Del+1

Bokus

https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=Fr%E5n+V%E4stervik+till+Hultsfred%21%3A+Svenska+Musikfester+1966-1986%3A+Del+1

Billigast på nätet (27/5) Google Play

https://play.google.com/store/books/details/Roger_Skoog_Fr%C3%A5n_V%C3%A4stervik_till_Hultsfred?id=GidwEAAAQBAJ&gl=SE

Boken finns även att låna som E-bok på följande bibliotek:

https://libris.kb.se/bib/8prj99216lmlf0jn#more_info

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

OBS: Del 2 av boken kommer att ges ut hösten 2022 och bjuder på följande innehåll:

I Vänersborg satt ett gäng musikentusiaster och resonerade, och till slut enades man om att något saknades i staden. Man behövde mer musik, samt en förening för ändamålet. En förening opåverkad av allt … utom en enda sak… ett brinnande intresse för just musik.

Man startade därefter upp föreningen ”Musik för Musikens skull”, eller som man också kallade den ”MfMs”, i samband med oktobermarknaden i Vänersborg 1972. Sex år senare sökte man medlemskap i den ”Svenska Riksorganisationen för en icke kommersiell kultur” – Kontaktnätet och nu var föreningen även redo för något betydligt större – en alldeles egen musikfest: Bergalåtar! Detta är berättelsen om MfMs och deras verksamhet i Vänersborg 1972-1986/2012!

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

I Ängelholm fanns en årlig aktivitet som gick under namnet ”Musikfesten Tullakrok”. Musikfesten arrangerades i skånska Ängelholm av föreningen ”Engelholms Musikforum” (EMF).

Musikfesten hade premiär 1975 och hölls därefter 34 gånger i rak följd mellan åren 1975-2008. Föreningen EMF lades ned 2011. Denna berättelse startar dock redan 1973, och sedan får vi följa med i händelserna ända in i modern tid. Vill man läsa om denna musikfest, är det denna bok man ska läsa, för berättelsen finns endast här. Detta är berättelsen om Musikfesten Tullakrok i Ängelholm…

”””””””””””””’

I Säffle anordnade föreningen ”Musik för Alla” ett antal musikfester och allt började söndagen den 11 augusti 1974. Denna dag fick det inte regna! Detta hade Anders Kadhammar 24 år från Säffle bestämt! Denna dag stod nämligen Anders som ensam ansvarig för en åtta timmar lång musikfest i Kanalparken i Säffle och som en samlande rubrik för hela arrangemanget hade han valt namnet ”Musik för Alla”! En återkommande folkfest som spände över ett stort och brett musikaliskt register, och tanken var att försöka tillfredsställa så många olika smakriktningar och åldrar som bara var möjligt. Både gammal som ung skulle känna sig lockade att komma till musikfesten och lyssna med samma behållning.

Detta är berättelsen om ”Musik för alla” och musikfester i Säffle 1974-1984/ 2014!

*********************

I Piteå anordnade föreningen Ripp-Rock ett mängd festivaler under olika teman. Det hela började på allvar 1978, då några kompisar satt och spånade fram de första fragmenten, till det som sedan skulle bli Föreningen Ripp-Rock i Piteå. Men det dröjde tills hösten 1981 innan något hände på föreningsfronten, då ett möte anordnades på biblioteket i Öjebyn. Där och då, föddes det som sedan skulle bli till Musikföreningen Ripp-Rock. Grundsyftet med den nybildade föreningen var att fixa replokaler och spelningar till de lokala banden i Piteå, men man anordnade även rockbandstävlingar och de årligt återkommande rockgalorna i slalombacken Vallsberget strax utanför Piteå! Ripp-Rocks devis för föreningen var följande – ”Ungdomar skapar för ungdomar!”

Detta är berättelsen om Ripp-Rock, samt konserter och festivaler i Piteå 1975 -1987/2002/2010!

^^^^^^^^^^^^^^^^

I Karlshamn bröt sig en falang ut från Karlshamns Musikforum, och kallade sig för Rockslaget. Denna nya rockförening blev på kort tid en förening att räkna med. Man skulle kunna säga att rockföreningen och Rockslagsfestivalen på något sätt blev en föregångare till både Hultsfredsfestivalen och Sweden Rock Festival (ja, det finns kopplingar). Under sent 70-tal och tidigt 80-tal fullkomligt exploderade Karlshamns musikliv. Musikforum som då var den enda musikföreningen i staden förde en något slumrande tillvaro. Men man tyckte att rockmusiken i Karlshamn var eftersatt och det var dessutom ganska svårt att få till några spelningar i staden. Det blev oftast bara några få ynkliga speltillfällen på Musikforum eller i parken, samt en och annan skolspelning, men egentligen inte så mycket mer! Karlshamns Musikforum fick ta en del kritik över att rocken i staden hade blivit åsidosatt. Man satte därför upp lappar på skolorna i Karlshamn om att försöka samla alla rockgrupper i staden för att kunna arrangera egna konserter. Några tongivande personer gick också med i Musikforums arrangörsgrupp för att på så sätt kunna föra fram rockmusiken. Konsekvensen av det hela blev att Karlshamns Musikforum, hösten 1979, startade upp en helt separat rocksektion som man kallade för ”Rockslaget”. Detta är berättelsen om Rockslaget, deras konserter, galor och festivaler i Karlshamn under perioden 1979–1985/2014!

+++++++++++++++++

I Nynäshamn fanns en festival som hette Lövstockfestivalen. Men från första början handlade det inte om att dra igång en festival, utan grundsyftet var att försöka skaffa fram replokaler till en ständigt ökande mängd band i staden. När replokalerna sedan fylldes med band, gällde det också att försöka skaffa fram speltillfällen, även för de band som ännu inte hunnit bli alltför etablerade. Det var i skenet av detta faktum som tankar på en festival i staden började gro! 1979 hade alla dessa tankar och idéer omvandlats till planering och handlingskraft och en musikfestival Nynäshamn hade därmed fötts. Detta är berättelsen om Lövstockfestivalen i Nynäshamn 1979-1987…

%%%%%%%%%%%%%%

I Angered, strax utanför Göteborg, dyker det 1980 plötsligt upp en helt ny musikfestival. ”Musik till Gryningen” kallade man denna nya drogfria festival. En ganska lyckad musikfestival blev det till slut, trots vädret, och man ordnade därför ytterligare en festival året efter. Även detta arrangemang blev lyckat, tyckte arrangörerna för den drogfria festivalen i Angered 1981 och från polisens sida var man också väldigt nöjda. Allt gick väldigt lugnt till, och endast ett fåtal personer blev avvisade från festplatsen på grund av ett onyktert tillstånd. Enstaka smågrejor uppstår ju alltid när 6 000 tusen personer ska samsas på ett begränsat område, men det var trots allt väldigt lugnt och städat. ”Rena söndagsskolan” blev omdömet från den patrullerande polisen inne på området. Den 21 augusti 1982 arrangerades återigen en drogfri musikfestival i Angered, då ”Musik Till Gryningen” arrangerades för tredje året i rad. Detta är berättelsen om en kortlivad drogfri festival i Göteborgförorten Angered under några år i början av 1980-talet.

################

I Dals Långed, som är en liten ort i Dalsland (Bengtsfors kommun), huserar ”MF Decibel”. En musikförening som har haft stor betydelse för musiklivet i den lilla orten. Föreningen har fått många ungdomar att börja spela musik och fungerat som en mötesplats för ungdomar. Tack vare MF Decibel har musiklivet varit rikt i Dals Långed. Under åren har MF Decibel anordnat en mängd konserter, festivaler och galor. MF Decibel bildades i maj 1981 och man försökte främst skapa drägliga träningsförhållanden för de lokala banden i trakten. Man ville även försöka få till en större musikfest där alla de fyra banden från föreningen skulle kunna få framträda. Man ville dra upp riktlinjer för en verksamhet som skulle ge Bengtsfors kommun och Dalsland ett rimligt alternativ till det musikaliska utbud som fanns tillgängligt vid den här tidpunkten.

Man anordnade ”Baldersnäsfestivalen” under några år på åttiotalet, samt diverse konserter och rockgalor. På nittiotalet och senare anordnades Backstagefestivalen, samt hårdrockfestivalen”2000 Decibel” i Bengtsfors Folkets Park. Här berättas den intressanta historien om MF Decibel och deras verksamheter i Dals Långed och Bengtsfors för allra första gången. En berättelse som tar sin början 1981 och som sedan inte sätter punkt förrän 2005…

%%%%%%%%%%%%%%%%

I Hultsfred bodde de båda killarna, Håkan Waxegård och Per Alexandersson. Två unga killar som skulle komma att starta föreningen Rockparty och i förlängningen även dra igång den berömda Hultsfredsfestivalen. Men man började sin bana med att arrangera en konsert med Ebba Grön, samt Dag Vag som man fick på köpet. Ebba Grön och Dag Vag kom till Hultsfred en kylig torsdagskväll i oktober 1980 och konserten, som var helt utsåld, blev en stor succé! Detta är den osminkade berättelsen om Hultsfred, Rockparty och den musikaliska väg som sedan ledde fram till den legendariska konserten 1986. Festivalen som i sin tur kom att bli startskottet för den nya våg av pop- och rockfestivaler som sedan spreds som en löpeld över hela Sverige under de kommande 10-15 åren! Researchmaterialet har Svenskt Rockarkiv varit behjälpliga med på plats nere i Hultsfred. Detta är en omfattande berättelse (1980-1988) som avslutas, där de flesta andra berättelser tar sin början…

&&&&&&&&&&&&&&&&

Håkan Waxegård, Rockpartys ordförande fram till 1991, samt festivalgeneral fram till 1994. Waxegård har skrivit berättelsen ”Min historia om Rockparty (The Early Years): ”Prolog: Före Rockparty; åren 1978-1980 + Så här startade Rockparty och Hultsfredsfestivalen”.

På över tretton sidor berättar Håkan om sin Rockpartyresa, från allra första början och fram till den första riktiga festivalen 1986. Denna berättelse har Håkan Waxegård skrivit exklusivt för denna boks räkning, efter förfrågan från bokens författare (Roger Skoog). Håkan Waxegård berättar här exklusivt om sin egen Rockpartyresa 1978-1992.

https://musiktokig.se/books/newbooks

Betyg: 5 av 5.

Från Västervik Till Hultsfred: Svenska Musikfesthttps://books.google.se/books?id=_NlvEAAAQBAJ&dq=Fr%C3%A5n+V%C3%A4stervik+Till+Hultsfred:+Svenska+Musikfester+1966-1986+Del+1&hl=sv&source=gbs_navlinks_ser 1966-1986 Del 1

En reaktion till “”Från Västervik Till Hultsfred: Svenska Musikfester 1966-1986 Del 1”- Boken äntligen klar efter 10 år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s