Historien om Von (kött)Fersen! (Eller: En påhittad historia om en historisk köttfärs!)


37

Här kommer en historisk tillskruvad historia som jag hittade på i januari 2015. Ramhandlingen är förvisso helt sann, men resten är ju rent påhitt! Von Fersen var kanske en olycklig förfader till mig, oavsett  hade han onekligen otur, skulle man nog kunna säga!

En kulinarisk och huvudlös historia om Axel von Fersen dy! (en makaber historia som spretar och drar iväg på diverse ironiska och humoristiska stickspår)! Axel von Fersen d.y. är en kändis i den svenska historien. Både för sin påstådda romans med den franska drottningen Marie Antoinette och sedan även för sin egen makabra död!

von Fersens huvudlösa romans med Marie Antoinette slutade inte bra! von Fersen försökte personligen rädda Marie Antoinette och hennes närmsta från den franska revolutionens härjningar, men misslyckades i sitt uppsåt! I huvudsak kan man väl säga att von Fersens romantiska äventyr med Marie Antoinette tog slut hals över huvud i och med hennes möte med Joseph Guillotins mekaniska avkomma den 16 oktober 1793.

Bilan föll och deras romans höggs därmed itu och von Fersen insåg snart det meningslösa med en huvudlös romans! Riksmarskalken Axel von Fersen dog sedan själv i Stockholm den 20 juni 1810 då han lynchades av en arg folkmassa i samband med det kungliga liktåget i och med Kronprins Karl August död!

Enligt den tidens protokoll skulle riksmarskalken eskortera den kungliga likprocessionen genom Stockholm. Stämningen var spänd och många hade hört rykten om oroligheter och Stockholms gator flödade av gratis brännvin. Lite av en tidig roadshow eller rockfestival kan man kunna säga!

Flera personer försökte dock övertala Axel von Fersen att inte medverka, men han ville fullfölja sin plikt, och dessutom var han ju inte skyldig till ogrundade anklagelserna om att ha orsakat prinsens död. Hade han istället resonerat som Ulf Lundell hade han kanske överlevt – nämligen att ”En inställd konsert, är ju också en konsert”!

Redan initialt kastades stenar på den förgyllda vagnen med riksmarskalken. Stenar som träffade Von Fersen, bland annat i huvudet. Den blodiga von Fersen övertalades då att avbryta sin medverkan och istället följa med in i ett hus och söka skydd på en krog.
Stämningen på krogen blev dock snabbt hätsk och von Fersen fick fly och försöka sätta sig i säkerhet, men blev istället misshandlad av en uppretad folkhop. En misshandel som eskalerade i och med att den uppretade folkmassan hoppade och stampade von Fersen till döds i dammet utanför Bondeska Palatsets trappa.

Ska man dra paralleller till nutid, så är det närmaste man kommer denna stämning en Guns’n’Roses konsert när Axl Rose äntrar scenen 1-1½ timme efter utsatt tid, precis som alltid! Denna goa stämning som infinner sig då kan appliceras på pöbeln i Stockholm anno 1810! En mycket grov misshandel följde, som slutade med att hans bröstkorg krossades genom att man helt enkelt hoppade sönder den! Ingen tidig hip hop, utan bara en massa hopp, men för Von Fersen var det givetvis redan helt hopplöst!

En mycket rå misshandel som postumt gav Axel von Fersen det kulinariska smeknamnet ”Axel von Köttfersen”! Händelsen 1810 har sedan även inspirerat det svenska köket genom maträtter som revbensspjäll, råbiff och köttfärs! Bon appetit skulle man kunna säga, även om historien som sådan kan verka lite smaklös!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s