Släkten är alltid värst! (Eller: När man är avlägsen släktning med sig själv!)


I Ånimskogs kyrka i Dalsland finns en minnestavla med inskriptionen: ”Anders Wall, som gifvit denna predikstol, var gästgifvare på Lund. Var fem gånger gift. Hade med alla sina hustrur 17 barn. Var 82 år då han sista gången blef gift. Hade före sin död barnbarn i sista giftet. Var 102 år när han afled 1758.”

Det finns ett fel i uppgifterna, han dog redan 1738, 102 år gammal.

Om Anders Månsson Wall kan vidare omtalas att han var ägare till gårdarna Lunden, Slobol och Knollen, var kyrkvärd och blev 1723, vid 87 års ålder, riksdagsman för Tössbo härad. Förutom predikstolen hade han också skänkt kyrkans mindre klocka, på vilken hans namn står ingraverat. Han ligger begravd under en gravhäll i koret i kyrkan. Kyrkans storklocka bär namnet Erik Wall, son till Anders Wall i 3:e äktenskapet, född 1699, senare prost i Edsleskog.”

Ovanstående text var publicerad i ”Trollhättebygdens Släktforskare-Tidningen Nr. 2/2000

Och i Rötterbloggen på nätet kan läsa man läsa följande:

Den första etappen tog mig till Anders Månsson Wall, storbonde och gästgivare i Lunden i Ånimskogs socken i Dalsland, död 1738 och född 1636, om vi ska lita på vad prästen skrivit. I dödboken står det att han var 102 år när han dog. Sant eller inte, det vet inte jag. Men hans liv är intressant och omskrivet i den lokala litteraturen.

Han ska ha haft 17 barn och varit gift fem gånger. Yngsta barnet föddes 1726… När han dog hade han samlat på sig en ansenlig förmögenhet i både gårdar, guld, silver och kontanta pengar. Han skänkte en predikstol till Ånimskogs kyrka och ligger begravd under en stenhäll inne i kyrkan. Där finns också en minnestavla om honom.

Jag har stött på ovanligt många familjer där ene maken dött i förtid och den överlevande maken gift om sig och bildat ny familj. Inte bara en gång utan i några fall två eller tre gånger. Men ingen mer än Anders Månsson Wall var gift fem gånger.”

I häftet om Ånimskogs kyrka finns Anders Wall omnämnd:

Predikstolen är skänkt av kyrkovärden och gästgivaren på Lunds gästgivargård. Om hans märkliga familjehistoria förmäler en på predikstolstrappan placerad trätavla. Denna tavla finnes upptagen i en inventarieförteckning från år 1774. Predikstolsdonator Anders Wall ligger begraven framför altaret under en stor skulpterad skifferhäll, vars ornamentik är illa åtgången av de många som sökt tröst ur kalk och patén, burit sina döda eller vigts till ett kristligt äkta förbund framför den enkla altarrunden”.

Vid Sveriges Riksdags möte år 1723 var Anders uttagen som en av de 10 personerna som skulle representera Bondeståndet från Älvsborgs län. Anders, som representerade Tössbo härad, är noterad som: ”Wall, Anders Månsson, gästgivare, Lunden. (Ånimskog): ”Förteckning över bondeståndets ledamöter vid riksdagarna 1710 – 1800”.

Detta var också den enda gången han var uttagen till detta uppdrag.”

I ”Boken om Ånimskog” skriver man följande om Anders Månsson Walls höga ålder:

”Anders Wall uppnådde enligt dödboken den aktningsvärda åldern av 102 år. Sitt sista barn avlade han vid 80 års ålder. Domboken av år 1729 förmäler följande: ”Anders Månsson Wall, nu 80 år, är nu gift för 5 gången, med Hedvig Stiernborg och har med henne fyra levande barn, små. Barnen av förra kullarna äro fem söner och två döttrar, däri inräknat en sonson, och de skall ha hundra daler silvermynt varje och 1 silverkärl”.

Uppgiften om Anders Walls höga ålder stämmer inte, då man jämför dombok och dödbok. Enligt dödboken avled han år 1738. Om dombokens uppgift att åldern år 1729 var 80 år, skulle han således varit 89 år vid sin bortgång.”

Denne Anders Månsson Wall är alltså en avlägsen släkting till mig.

Han ligger begravd inuti samma kyrka som jag är både döpt och konfirmerad i. Samma kyrka som jag hade skolavslutningen i, under mina fyra första skolår. Jag vet inte hur många gånger jag har tittat på golvhällen eller predikstolen under alla år, men det är först nu i mogen (äldre) ålder jag har förstått mitt släktskap med denna historiska man från Ånimskogs socken, i Dalsland, vid Ånimmens strand. Min egen hembygd!

Anders levde alltså sitt liv i samma bygd som jag är född och uppväxt i, fast det skiljer drygt 300 år mellan våra olika livsöden. Jag har vandrat, cyklat och kört moped på många ställen som denne historiska Anders rörde sig på en gång i tiden. Att jag dessutom har haft honom under mina fötter inne i kyrkan under årens lopp känns lite coolt (som man sa en gång i tiden).

Anders Månsson Wall är som sagt en väldigt avlägsen släkting. Han befinner sig på 9 och 10 generationers avstånd. Orsaken till detta beror på att jag är släkt med denna historiska Ånimskog-profil, via två olika släktgrenar – både via min far, som min mor. Lite speciellt (och kanske lite unikt) kanske, men ändå inte direkt ovanligt i ett historiskt perspektiv. Det finns även en Facebook-grupp på lite drygt hundra personer som är släkt med denna Anders Månsson Wall. Jo, jag är också medlem.

Nu diffar de olika släktleden på en generation, annars hade jag varit 8 eller 9-männing med mig själv, eller mina bröder. Nu blev jag 8-männing med min mamma i stället och 9-männing med mina barn. Min äldste son är även 10-männing med sin egen dotter, mitt barnbarn. Samma förhållande gäller givetvis för min bror, hans barn och barnbarn.

Nu är släktskapet via dessa två skilda väldigt avlägset och detta är säkert något som går igen på många mindre orter runt om i Sverige. Man brukar räkna släktskap fram till 10-männingar, sedan är man endast avlägsna släktningar. Så en gemensam anfader som levde mellan 1682 och 1761 är därför långt från någon form av någon inavel på distans.

Men lite kul blir det när min pappa visar sig vara 7-männing med min mormor, vilket de självfallet inte kände till. Min pappa Ingvar blev faktiskt förvånad när jag presenterade detta faktum för honom. Att min mamma och pappa, faktiskt var släkt med varandra känns både lite konstigt, som häftigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s