En kryddstark möbelröra! (Eller: Trädgårdsmöbler vs plockepinn) Del 2!


Här kommer del 2, på berättelsen om köpet av trädgårdsmöbler via nätet…

Att de beställda möblerna levererades i form av en byggsats, var givetvis ny information för oss. Varför man inte levererade möblerna i monterat skick, var ju mer eller mindre en gåta? Både stolar och bord var dessutom hopfällbara och hade utan minsta problem kunnat levereras hopskruvade, för något skrymmande gods var det verkligen inte frågan om.

Men nu var det ju, som det var…

När man sedan hade fått en överblick över situationen, kom så nästa blodtryckshöjande chock. Ibland känns det nästan som att man är huvudfiguren i en svensk variant av Truman Show…

För nu visade det sig att det fattades två stolar och ingen information om hur många kolli som skulle ingå i leveransen fanns, för någon följesedel existerade ju inte. Helvete!

Men det var ju själva…

Jag blev därför tvungen att ringa till kundtjänsten. Efter stor möda kunde jag till slut hitta ett telefonnummer på nätet, och sedan tvingades jag sitta och vänta 40 minuter i en sinnessjuk telefonkö. En telefonkö som supportades av en hurtig inspelad röst som supportade alla fina funktioner som tydligen fanns på deras egen hemsida. Finesser som jag varken hade sett, eller hade någon som helst hade någon nytta av, där jag satt och väntade. Men blodtrycket steg och svetten rann!

Tydligen var det många som ville prata med kundtjänsten och man kan ju undra varför? Eller kanske inte ändå!

När man väl sedan kopplas fram, får man reda på att det tydligen ska finnas ett tredje kolli någonstans. Tydligen en självklarhet för kundtjänsten, men inte för mig.  Detta var ett kolli som inte var kopplat till de andra två, trots att de hörde ihop, nej, det var inget konstigt alls, tyckte kundtjänsten. Men detta kolli skulle man nu skicka iväg omgående, eftersom man tydligen hade missat att skicka ut detta kolli samtidigt som de andra. Hur man nu kunde ha missat detta? Bara detta var en bragd i sig?

Men, det var väl själva…

Men kvinnan i kundtjänsten varken beklagade eller bad om ursäkt för misstaget, vilket jag uppfattade som väldigt nonchalant. Någon kundservice värd namnet var det inte frågan om, nä nä! Man verkade dessutom närmast ointresserade av mitt ärende

Men nu har vi skickat kollit… så vad är problemet? säger den lobotomerade sumpråttan i telefonen?

– Men varför skickar ni inte allt på en och samma gång, undrar jag irriterat, men kvinnan i kundtjänsten förstod inte frågeställningen?

Men jag kunde ju alltid returnera möbelgruppen om jag ville… Men vad fan? Jag ville ju bara ha det som jag hade beställt, inte returnera det jag redan hade fått! Är människan hjärnskadad i hela huvudet?

Dessutom fick man tydligen inte returnera gods, vars emballage hade öppnats. Ett moment 22 scenario som jag inte förstod mig på. Men jag insåg ju ganska snart, att inte kundtjänsten förstod eller brydde sig om mitt ärende överhuvudtaget. De brydde sig väl inte om någonting alls, egentligen!

Substanslöst snicksnack, utan någon som helst verkstad.

Den första timmen gick åt för att sortera möbeldelarna, och detta utan någon fungerande skiss. Det vill säga, att försöka särskilja bordets och stolarnas delar från varandra och kolla så att ingen del fattades.

Sedan när jag skulle montera ihop byggsatsen efter en monteringsanvisning som hade en så pass dålig upplösning i sina bilder, att man mer eller mindre, ändå fick gissa sig till vad bilderna föreställde, ja, då fick man gissa sig till hur de olika momenten skulle utföras. För någon beskrivande text, fanns ju naturligtvis inte heller!

Jag hade ju som sagt, trott att möblerna skulle vara hopskruvade vid leverans. Men de lobotomerade myrslokarna på fabriken orkade väl inte skruva ihop sin egen skit, och efter en stund, förstår man ju också varför. De medföljande insexnycklarna fungerade väldigt dåligt, med tanke på den dåliga passformen, och detta innebar att man fick hämta sina egna verktyg för att få ihop det hela.

Jag hittade även flera felborrade hål, samt diverse icke fullt genomborrade hål, vilket både skapade diverse akuta modifieringsbehov, samt orsakade onödiga skador vid monteringen, när skruven skulle forcera den sista oborrade delen i hålet, nej det blev inte bra alls… Men, det var väl själva…

Finishen och målningen på möblemanget, var även den ganska så klent utförd och man såg även många andra diverse tillverkningsbrister vid monteringen, det mesta av kosmetisk karaktär, men ändå.

Lågprisstämpeln lyste dock igenom rätt tydligt. Slarvig täckning på målningen, rinnmärken, glipor och sprickor, dålig passform och klent dimensionerat. Troligtvis var trämaterialet inte heller av bästa kvalité. Lägger man sedan till övriga fel och brister kring köp, leverans, kundtjänst och dokumentation, blir ju det sammantagna betyget väldigt lågt. Typ – 1,6 på en tio gradig skala! Skiten var tydligen tillverkad i Danmark, av fulla danskar då, skulle man kunna tro?

Sedan när allt var färdigmonterat och möblerna stod uppställda utomhus, kunde man även konstatera att färgen på bordet redan från allra första början hade börjat spricka och krackelera. Solsken, fukt och temperaturskillnaderna utomhus, innebar sedan att färgen omgående började spricka upp på ett flertal ställen på bordet. En utomhusmöbel som inte klarade av svenskt sommarväder, med andra ord. suck! Kvalitet, nej inte direkt?

Men, det var väl själva…

Hur var det nu man skrev om möbelgruppen på sin hemsida: ”(…) Matgruppen är tillverkad i högkvalitativt akaciaträ, vilket är känt som ett tropiskt lövträ. Den är väderbeständig och mycket lämplig för utomhusbruk (…)”.

Jo jo…

Dessutom såg man att färgen på de två stolarna som levererades separat, i den tredje eftersläpande leveransen, hade helt avvikande färgnyans. Helt plötsligt är alltså stolarna inte ens vita längre, utan mer gulvita, typ som vit färg blir under påverkan av tobaksrök. Det var illa, men märktes inte vid monteringen. Man hade dessutom blandat ihop två olika färgbatcher, vilket gjorde att dessa båda stolar, nu blev tvåfärgade! Vi hade alltså fått fyra vita stolar, samt två stolar, som hade två olika nyanser av vitt. Suck igen!

Den undermåliga kvalitén lyser igenom hela vägen, från beställning till färdiga möbler. Skräp hela vägen, helt enkelt! Men kanske håller möblerna två-tre år, om vi har tur? Med hjälp av tejp och buntband, kanske ytterligare något år? Är vi nöjd med köpet, kanske någon undrar? Undra vidare i så fall…

Och detta, mina damer och herrar, var första och sista gången, jag beställde något från Chilli.se!

Men varför reklamerar du inte skiten då, undrar ni säker?

Få till en reklamation i semestertider, där den senaste kontakten med kundtjänsten gav upphov till dubbelsidig galopperande krupp i kvadrat. Orka bråka igen, samtidigt som man inte fick returnera möbler där förpackningen hade brutits, samtidigt som man fick allt leveraret som byggsatser i små paket, som i sin tur var tvungna att slitas i småstycken, för att ens få ut alla delar. Nej, det lät sig inte göras…

Men, det var väl själva…

Sedan när man ändå försöker skicka en recension på köpet via en länk de skickat till mig via mejl, gick det inte det heller, för den var för lång.

Nej inte länken, dumskallar… utan mitt svar! Men hur många tecken eller ord som accepterades i recensionen, nej det framkom ingenstans! Men det är ju klart, långa recensioner är ofta negativa och positiva korta…  Det gick inte skriva något och efter åtta-tio försök, ger jag upp det hela.

Så jag skrev en lång recension på Trustpilot istället och här kunde jag verkligen brodera ut min kritik. Jag fick även ett mejl om att säljföretaget ville ha mina kontaktuppgifter för att kunna hantera ärendet, och de fick givetvis både ordernummer, namn, adress och mejladress.

Men någon återkoppling skedde aldrig, utan detta var endast en gest som skulle uppmärkas av Trustpilot, men något äkta intresse för att rätta till ett begånget fel, eller kompensera en missnöjd kund, nej det fanns inte på agendan…

När man väl kollar upp företaget i efterhand, myllrar det av arga och irriterade kunder därute, som alla har fått trasiga, defekta, eller felaktiga möbler. Men den gemensamma faktorn för alla var att kundtjänsten i princip nonchalerar alla klagomål.

Någon ville byta en defekt soffdyna, men skulle då bli tvungen att skicka in hela hörnsoffan, eftersom man inte bara kunde byta ut en enskild dyna. Nej, det gick inte!

Någon annan hade fått fel varor, men fick ändå inte returnera. Trasiga grejor skickades ut till kunder, möbler försvann, reklamerade varor skickades ut till kund igen, beställda varor levererades aldrig, och kundtjänsten struntade i princip i allting, hela tiden.

Det verkade även som om företaget självt, var inne och skrev diverse positiva recensioner på Trustpilot, bara för att få upp det samlade betyget på sig själva. Kändes väldigt märkligt när totala sågningar hela tiden, varvas med rena hyllningar över hur bra företaget egentligen är, och detta utan någon egentlig förklaring!

De egenskrivna positiva omdömena är kundtjänsten givetvis inne och bemöter, men man besvarar sågningarna betydligt mer sällan.  Det märkliga är att det enda sättet att komma i kontakt med företaget är att skriva på Trustpilot, för företaget hade ingen egen supportkanal värd namnet. Standardsvaret vid eventuellt svar, var alltid att man kunde returnera sina varor, vilket vissa också gjorde, men få tillbaka några pengar för det returnerade godset, det var ju betydligt svårare?

De flesta kunderna verkade vara irriterade och arga, men Chilli.se brydde sig inte nämnvärt och när jag insåg att det även fanns ett känt, men oseriöst företag, som spökade bakom kulisserna, dog också den sista kampviljan hos mig. Det var helt enkelt dödfött att ens försöka reklamera… Nöjda kunder var inte direkt en av företagets största ambitioner!

Men, det var väl själva…

Det är bara erkänna att man klev rakt i fällan denna gång. Lurad kanske är fel ord i sammanhanget, men vilseledd blev jag ju. Men man lär så länge man lever, vilket betyder att man förmodligen kommer upprepa misstagen någon gång i en framtid.

Men, det var väl själva…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s