En Skoogstokig Text om den Skogstokiga Boken!


Denna gång blir det ett lite annorlunda blogginlägg, för nu ska jag prata om den kommande boken som har sitt avstamp i just denna blogg. ”DEN SKOGSTOKIGA BOKEN eller EN DÅRES MEMOARER” är grundtiteln för närvarande, men titeln kan ändra sig efterhand!

Med tanke på de svaga besökssiffrorna på bloggen, borde ju även en bok baserat på samma tema vara en helt dödfödd idé, eller hur? Så skulle nog alla normalt funtade personer tänka och resonera, utom jag då, för jag är inte riktigt som alla andra! Jag tänker istället på följande konstiga vis:

Det är oerhört svårt att nå ut med en blogg idag, såvida man inte är kändis, halvkändis eller pseudokändis eller att man marknadsför en blogg med ett tema som ännu fungerar, nämligen modebloggar, livsstilsbloggar, bloggar om föräldraskap och småbarn, miljöbloggar, fitness och träningsbloggar, mat och kostbloggar, veganbloggar, sminkbloggar. Det finns förvisso några få undantag från detta upplägg, men undantagen är få och väldigt nischade typ motor, bilsport, musik, foto samt några få andra specialbloggar av olika art.

Men det finns inget givet forum för en blogg som just min, därför är det nästintill ett omöjligt uppdrag att nå ut till den stora massan med mina texter. För att nå ut till en större massa måste därför en dörr av något slag öppnas, en dörr som jag tyvärr inte har någon nyckel till.

Bloggen måste nämnas i någon större mediekanal, digital eller analog, eller lyftas upp av någon annan som har ett stort läsarflöde, annars är det på sikt sotdöden som gäller även för min blogg. Det måste till något speciellt helt enkelt!

Om ingen nyckelperson inom media eller något större forum uppmärksammar min blogg på något sätt (tidningar, webben, social media), kommer den aldrig heller nå ut till någon större krets, vilket tyvärr är en nödvändighet om bloggen ska kunna överleva på sikt.

Därför är jag nödsakad att göra något själv, för att försöka öppna denna låsta dörr och det är här som boken kommer in i handlingen. Även om själva grundsyftet med boken egentligen är ett helt annat, nämligen en liten hyllning till min kompis Jörgen som dog i cancer förra året, så finns det även flera andra syften med denna bok.

Ett syfte är att se om det går att ge ut en bok under helt egen flagg (via Solentro) och sedan ro hem projektet och få plus minus noll på allra sista raden. Jag har räknat på det hela och jag tror faktiskt det är möjligt, eftersom det inte behövs några stora upplagor för att uppnå ett nollresultat, dessutom trycks varje bok upp först efter varje enskild beställning, det finns alltså inget boklager att ta hänsyn till. Det enda som behövs är ett textmaterial, en grundplan för upplägget, samt en summa pengar till Solentro som sedan sköter allt det praktiska. Boken kommer då att få ett ISBN-nummer och säljas via aktörer som CDON, Adlibris och Bokus och liknande, böckerna kan även beställas av fysiska bokhandlare. Pliktexemplar kommer även detta att skickas in!

Har jag räknat rätt, krävs ca 200-250 sålda böcker för att de satsade pengarna ska komma tillbaka. På plattformar som CDON, Adlibris, Bokus och några andra, kommer ju boken att synas i flödet hos folks sökningar. Boken kommer ju även gå att köpa hos Solentro.  Jag tror att boken kan lyfta bloggen och att bloggen även kan lyfta boken, och skulle det hela mot förmodan bli en framgång, kan det ju bli fler böcker efterhand. Om boken köps direkt på Solentro tjänar jag mer på varje sålt exemplar, för de övriga aktörer som ska sälja boken, gör det ju inte gratis. Solentro trycker ju inte böcker helt gratis heller, dessutom ska 6 % moms betalas, dessutom ska alla inkomster upp till en viss summa läggas på toppen av min vanliga inkomst och sedan beskattas. Man blir inte rik på detta och det är därför jag endast siktar på ett nollresultat…

Men själva målsättningen med detta projekt är att få ge ut en helt egen bok, att gå jämnt upp med satsat kapital, samt att få fler besökare till bloggen. Skulle sedan målsättningen inte hålla, är det heller inte några stora summor det handlar om och bloggen kommer ju finnas tillgänglig ytterligare några år, oavsett… så länge det finns något väsentligt att skriva om, vill säga!

Jag håller löpande på med redigeringsarbete av de bästa texterna från Den Skoogstokiga Bloggens första år.

Först och främst handlar det om att fixa till alla slarvfel och redigeringsmissar från tidigare publicering, men även att göra texterna ännu mer fylliga och beskrivande.  Mer läsvärda helt enkelt! Jag har även tänkt att hålla en något prydligare ton i den beskrivande texten, vilket innebär att jag inte kommer kalla någon för imbecill, idiot, fåne, dåre, amöba, ålrens, lågbegåvad, såvida de inte platsar in under respektive beskrivning, då blir de ju såklart kallade detta i alla fall, för då är det ju sant!

Däremot avidentifierar jag allt som går, det vill säga, man ska inte kunna dra slutsatser om vilka orter, företag eller personer det handlar om, bara genom att läsa en text. Man riskerar ju faktiskt för att råka ut för diverse juridiska påtryckningar från personer eller företag om boken nu skulle råka bli uppmärksammad utanför den närmast sörjande kretsen. Att dra på sig en stämning från ett företag, eller person, när man ger ut en bok under egen flagg är ju inte speciellt roligt. Därför tar jag bort alla medvetna och öppna kopplingar till personer och företag i boken.

Chansen är förvisso extremt låg för att boken ska uppmärksammas i någon kulturell eller kommersiell form, men det är ju bättre att förekomma, än att förekommas, där av denna åtgärd.

En blogg lyder ju förvisso under samma regelverk som en bok, men en blogg anses ju främst förmedla diverse personliga åsikter och upplevelser, medan en bok mer anses förmedla ett budskap eller påståenden av olika art riktade mot en större massa. Kanske inte alltför stor skillnad i en ren folklig mening, men ändå en viss skillnad sett från en juridisk horisont!

De utvalda texterna kommer att skrivas om i varierande form, omformuleras, redigeras och utökas i omfång i och med arbetet med att omstrukturera det hela till en boktext! Anledningen till omarbetningen är först och främst till för att texterna ska bli mer läsvärda, mer lättlästa, mer förståeliga det vill säga – bättre på alla de vis! Men tyckte ni att de mest knasiga texterna på bloggen var roliga och intressanta historier, då lär ni inte bli besvikna på de nya, helt eller delvis omformulerade och utökade texterna, i ”Den Skogstokiga Boken” heller!

För galenskap och humor är ju bokens stora röda tråd! En liten odyssé över allt som går åt helvete i vardagen, men eftersom nästan allt ändå slutar lyckligt på det ena eller andra viset, så är det mer ett humoristiskt inlägg i kanten av det tillåtna, än en gnällbok skriven av en navelskådande surkart!

Tanken är i alla fall att det hela ska vara roligt, humoristiskt, galet och mer eller mindre helt jävla mentalsjukt i sin litterära utformning. Skrattar man eller tycker att författaren är helt jävla sjuk i huvudet, då har jag faktiskt lyckats med mitt mål!

Allt som skrivs i boken är fortfarande helt sant, ihopsatt från diverse minnesbilder och fragment av ihågkomna minnesloopar. Allt som händer i sak, alla konsekvenser och händelseförlopp är helt autentiska, utan det är i själva utformningen som de konstnärliga svängarna tas ut. Sanningsberättelser framställda med konstnärlig frihet och olika doser av självutlämnande detaljer, kryddat med en stor dos av humor, ironi, sarkasm och vardagsrealism!

Alla medtagna berättelser kommer att döpas om, förpackas om och förlängas innehållsmässigt. Bloggens texter, fast i redigerad form och som en ”extented version”.

Skogstokig är ordet. Återkom gärna till bloggen så länge i väntan på boken som i nuläget går under arbetsnamnet:

DEN SKOGSTOKIGA BOKEN eller EN DÅRES MEMOARER

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s