To be, or not to be… (Eller: Bilförsäkringen som försvann)!


försäkring

En dag sommaren 2013, fick jag ett brev från Folksam och det gällde min bilförsäkring! Inget konstigt med detta, kan man tycka, men det visade sig att aviseringen för min nyinköpta bil saknades! Jag hade en halvförsäkring i Folksam och resten via Volvos försäkringsbolag Volvia p.g.a. att bilen var så pass ny! Nybilsgaranti, vagnskada etc, ja ni vet! Men nu hade tydligen både halvförsäkringen och trafikförsäkringen försvunnit i ett huj hos Folksam, hur det nu var möjligt? Inte kul alls!

Ringde då till Folksam och frågade varför min bilförsäkring inte har aviserats på ett korrekt sätt? Och givetvis, blev det som det brukar bli, när det gäller mig…(suck!)… krångel!

Först undrar de om jag menar min förra bil (som inte ens längre stod registrerad på mig), vilket bara gjorde mig än mer irriterad:

– Nej, det gäller självfallet inte min gamla bil, som jag inte ens äger längre, utan det hela gäller naturligtvis den relativt nyköpta bilen som jag äger! Jag har ju flyttat över försäkringen från min gamla bil till den nya bilen! Det måste ni ju se i era register?

Men de visste givetvis inte vad jag pratade om! Det var ju inte direkt överraskande i och för sig, men man hade ju ända hoppats, naiv som man är! Men de fick i alla fall mitt nya registreringsnummer, och kunde givetvis inte hitta bilen överhuvudtaget!!!

Suck igen, samt ett stigande blodtryck!

Jag har ändå haft många bilar försäkrade hos Folksam under årens lopp, och det var Volvos egen bilsäljare som flyttade över min befintliga bilförsäkring till den nya bilen vid bilköpet hos Volvo i Uddevalla! Inga konstigheter här alltså, utan ren rutin! Allt hade skötts på korrekt sätt, dessutom hade jag kontaktat Folksam innan bilköpet, för att det skulle bli helt rätt, vilket det naturligtvis ändå inte blev…

Men efter en stund hittar de ändå min relativt nyinköpta bil i sina dunkla register, men där finns nu helt plötsligt inga uppgifter om bilens försäkring etc (?)! Nu påstår de att jag skulle ha kört omkring utan varken trafikförsäkring eller halvförsäkring, trots att själva helförsäkringen låg på Volvia, utan minsta problem. Inte speciellt trovärdigt på något vis, kan man nog tycka?

Detta tyckte jag var väldigt konstigt, vilket jag även talade om, och jag krävde nu med stor bestämdhet att de skulle ordna upp allt, där och då, för det var ju de som hade rört bort mina uppgifter i sitt egna datasystem, inte jag. Men detta var givetvis inte alls så enkelt som jag först trodde, för nu var handläggaren tvungen att prata med sin chef för att förstå vad som har hänt!

Suck! Orka!

Själv förstod jag absolut ingenting, men det gjorde ju inte Folksam heller, så det jämnade väl ut sig, kan man kanske tycka!

Jag blev nu istället tvungen att sitta och lyssna på klassisk gitarr i telefonen under en period av ca 5 minuter, samtidigt som man undrade vad som egentligen hade hänt? Hur kunde något så rutinmässigt som ett bilinköp skapa sådana här problem, detta var ju mer eller mindre en gåta? Mitt humör gick därför från något irriterad, till mycket irriterad under den påtvingande musikstunden! Och den förbannade klassiska gitarren klinkade otröttligt vidare med sina klassiska ackord och musikaliska irrfärder i telefonluren!

Suck! Orka, orka, orka!!!

Men försäkringsbolagsrepresentanten återkom till slut till telefonen och påstod nu helt plötsligt att jag hade annullerat försäkringen på min gamla bil, innan jag köpte den nya! (???)

Fel, fel, fel!!!

Nu kände jag att det började pulsera rejält i tinningarna, och pulsen och handsvetten ökade i kvadrat!

Varför skulle jag i så fall överhuvudtaget ringa om jag nu hade gjort detta? Suck och pust! Skylla på kunden när man själv har gjort fel, ingen bra strategi i mina ögon! Folksam hade givetvis helt fel, och jag hade kört nästan en hel vecka med samma försäkring på båda bilarna, allt enligt Folksams egna regelverk!

Den nya försäkringen ringde ju dessutom bilfirman in vid bilköpet och sedan råkade jag ju ut för påkörningen, och då fungerade ju allt som det skulle gällande försäkringsfrågan! Det var inget problem alls, men det var förvisso Volvia som reglerade skadan och inte Folksam, för då hade jag väl inte fått någon ersättning alls? Eller?

Nej, riktigt så enkelt var det inte heller!

Nu visar det sig helt plötsligt att Folksam hade helt olika uppgifter om min bil, beroende vilken datafil de tittade i för tillfället. Själv uttryckte jag med stor tydlighet mitt stora ointresse över Folksams interna och bristfälliga datasystem, eftersom det inte hade något med mig att göra… Folksams förklaring var också helt felaktigt!

För samtidigt som min försäkring inte varit aktiv enligt Folksam, så har bilen ändå varit fullförsäkrad (men via Folksam och Volvia), även detta enligt Folksam!

Bilen hade alltså varit både försäkrad och inte försäkrad hos Folksam, samtidigt!

Detta beroende vilken datafil man tittade på! Datafiler hit, och datafiler dit, nu blev jag irriterad på riktigt och bad dem att fixa till det hela här och nu, för felet låg ju hos dem, om detta rådde ju nu inga som helst tvivel. Och efter att jag återigen hade uttryckt mitt stora missnöje över strulet, samt åter informerat om mitt stora ointresse gällande Folksams bristfälliga, interna datasystem, lovade de trots allt till slut, bot och bättring! Gott så!

Man skulle nu korrigera och rätta till, det som behövdes rättas till, både när det gällde både det ekonomiska som det praktiska, och det gjorde man ju också till slut, vilket jag givetvis var mycket tacksam för! Slutet gott med andra ord! Men varför kan aldrig saker och ting fungera normalt redan från första början, kan man ju faktiskt undra…?

En reaktion till “To be, or not to be… (Eller: Bilförsäkringen som försvann)!

Lämna en kommentar